Mária
-6 °C
-2 °C

Focibelépőért írt könyvet Esterházy

2006.01.23. 10:21
A helyzet a magyar futballban annyira minden színvonalat alulmúló, hogy az ember csak ámul és bámul, mondta Esterházy Németországban focis könyve bemutatóján.
Három hét múlva jelennek Németországban könyvalakban Esterházy Péternek a foci világával foglalkozó jegyzetei. A Németország a büntetőterületen belül (Deutschlandreise im Strafraum) néhány részletét már lehetett olvasni a Süddeutsche Zeitung mellékletében, s a szerkesztők elárulták, hogy sajátos ígérettel vették rá a futballrajongó Esterházyt az írásra: egy belépőjegyet ajánlottak fel neki az idei németországi labdarúgó világbajnokságra. (Az író köztudottan ügyes futballista volt és éveken át játszott a Csillaghegy csapatában. Testvére, Márton az utolsó, világbajnokságra is kijutó magyar válogatott szélsője volt.)

Esterházy bosszúja?

Esterházy a napokban a világbajnokság kulturális keretprogramjainak egyikén lépett fel Berlinben, más futballhoz értő, esetleg valamikor futballozó irodalmi híresség (Per Olov Enquist, Henning Mankell) társaságában, és mosolygott a pódiumbeszélgetést vezető moderátor megjegyzésén, miszerint a könyv talán kései bosszú az 1954-es svájci világbajnokság döntőjében elszenvedett vereségért (NSZK-Magyarország 3:2).

Esterházy nem fűzött kommentárt az olyan megjegyzésekhez, mint hogy manapság a futball az egyetlen egyetemes vallás, vagy hogy a futball alapján a világot is meg lehet magyarázni.

Ellentmondott viszont, amikor az egyik írótárs úgy vélte, hogy a futballista ugyanolyan magányos, mint az író. "Nem, ez nem igaz. Nem Zidane nyer, hanem a csapat. A futballista nem magányos, az író igen."

Matthaus nem oszt, nem szoroz?

"A futball az én és a mi közötti, nem mindig egyszerű viszonnyal nyűgöz le. Ritkán fordul elő, hogy egy játékos azt mondhatja: a csapat csapnivalóan játszott, de én jól" - fejtegette Esterházy egy német lapinterjúban.

Abból az is kiderült, hogy kicsit örül Lothar Matthaus távozásának: "Magyarországon erre mondják azt, hogy nem oszt, nem szoroz. Úgy vélem, Matthausnak semmi esélye nem volt. Már egyáltalán nem egy személyről van szó, hanem strukturális problémákról. A helyzet a magyar futballban annyira minden színvonalat alulmúló, hogy az ember csak ámul és bámul."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.