Focibelépőért írt könyvet Esterházy

2006.01.23. 10:21
A helyzet a magyar futballban annyira minden színvonalat alulmúló, hogy az ember csak ámul és bámul, mondta Esterházy Németországban focis könyve bemutatóján.
Három hét múlva jelennek Németországban könyvalakban Esterházy Péternek a foci világával foglalkozó jegyzetei. A Németország a büntetőterületen belül (Deutschlandreise im Strafraum) néhány részletét már lehetett olvasni a Süddeutsche Zeitung mellékletében, s a szerkesztők elárulták, hogy sajátos ígérettel vették rá a futballrajongó Esterházyt az írásra: egy belépőjegyet ajánlottak fel neki az idei németországi labdarúgó világbajnokságra. (Az író köztudottan ügyes futballista volt és éveken át játszott a Csillaghegy csapatában. Testvére, Márton az utolsó, világbajnokságra is kijutó magyar válogatott szélsője volt.)

Esterházy bosszúja?

Esterházy a napokban a világbajnokság kulturális keretprogramjainak egyikén lépett fel Berlinben, más futballhoz értő, esetleg valamikor futballozó irodalmi híresség (Per Olov Enquist, Henning Mankell) társaságában, és mosolygott a pódiumbeszélgetést vezető moderátor megjegyzésén, miszerint a könyv talán kései bosszú az 1954-es svájci világbajnokság döntőjében elszenvedett vereségért (NSZK-Magyarország 3:2).

Esterházy nem fűzött kommentárt az olyan megjegyzésekhez, mint hogy manapság a futball az egyetlen egyetemes vallás, vagy hogy a futball alapján a világot is meg lehet magyarázni.

Ellentmondott viszont, amikor az egyik írótárs úgy vélte, hogy a futballista ugyanolyan magányos, mint az író. "Nem, ez nem igaz. Nem Zidane nyer, hanem a csapat. A futballista nem magányos, az író igen."

Matthaus nem oszt, nem szoroz?

"A futball az én és a mi közötti, nem mindig egyszerű viszonnyal nyűgöz le. Ritkán fordul elő, hogy egy játékos azt mondhatja: a csapat csapnivalóan játszott, de én jól" - fejtegette Esterházy egy német lapinterjúban.

Abból az is kiderült, hogy kicsit örül Lothar Matthaus távozásának: "Magyarországon erre mondják azt, hogy nem oszt, nem szoroz. Úgy vélem, Matthausnak semmi esélye nem volt. Már egyáltalán nem egy személyről van szó, hanem strukturális problémákról. A helyzet a magyar futballban annyira minden színvonalat alulmúló, hogy az ember csak ámul és bámul."