Maffiatörténet nyerte az Európai Filmdíjat

2008.12.07. 17:27
Matteo Garrone Gomorra című filmje nyerte a XXI. Európai Filmdíjak legnagyobb elismerését, a legjobb filmnek járó díjat Koppenhágában.

Az alkotás Roberto Saviano regényéből készült, és Nápoly alvilágába kalauzol, a camorra egyik klánjáról rántja le a leplet, amely a kezében tartja a város életének szinte minden mozzanatát. Az író nem tudott megjelenni az átadó ünnepségen, mert a rendező szavai szerint "rejtőzködve él, mivel (könyve miatt) az élete veszélyben forog". Az olaszok reményei szerint a film jó eséllyel indul a legjobb külföldi filmnek járó Oscarért folyó harcban is.

Matteo Garrone a legjobb rendezőt illető elismerést is megkapta, ahogy a film férfi főszereplőjét, Toni Servillót tüntették ki a legjobb alakítás díjával és a Gomorra kapta a legjobb forgatókönyv díját is.

A legjobb színésznő Kristin Scott Thomas lett a Il y a longtemps que je t'aime (Oly régóta szeretlek) című Philippe Claudel-alkotásban nyújtott teljesítményéért. Életműdíjat a brit Dame Judi Dench kapott. David Yates brit rendező közönségdíjat vett át a Harry Potter és a Főnix rendje című moziért. A gálán megjelent Frigyes dán trónörökös és felesége, valamint a dán miniszterelnök, Anders Fogh Rasmussen is.