Hiller izgul a New York-i magyar évad miatt

2009.01.19. 13:17
A szombaton induló, tízhónapos programsorozatra Kurtág György új darabbal készült, Forgács Péter bemutatja a Dunai Exodust és egy friss, az emigrációról szóló munkát, továbbá cigányok és feketék zenélnek együtt.

„Ha azt kérdezik izgulok-e, akkor azt kell mondanom, hogy nagyon” – mondta Hiller István a New York-i és Washingtoni magyar kulturális évad megnyitóján hétfőn. „Minden helyen mindenféle gombócok vannak bennem” – utalt a kulturális miniszter arra, hogy a szombaton induló eseménysorozat lesz az eddigi legnagyobb külföldi kulturális évad.

Az Extremely Hungary nevű, januárban induló évad 10 hónapon keresztül mutatja be a kortárs magyar kultúrát a New York-i és washingtoni közönségnek.

Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet vezetője elmondta, a fesztivál célja az, hogy rávilágítson, „hol tartunk most, miben töri a fejét ez az ország”. A programok a magyarországi „modernitást és a modernitás gyökereit” mutatják be. A közönség neves XIX. és XX. századi művekkel ismerkedhet meg, amelyekkel párhuzamosan kortárs magyar alkotókat vonultatnak fel.

Így tehát kiállítás nyílik Vajda Lajos munkáiból, majd kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból. Tarr Béla filmrendező magyar filmekből készített válogatást. Nyílik egy Zsolnay-kiállítás, amelyet a kortárs magyar dizájn bemutatója követ majd. Forgács Péter pedig a XX. század eleji emigránsokról készített dokumentumfilmet. Kiállítják továbbá az egykori amerikai magyar nagykövet, Nancy Brinker magyar festménygyűjteményének XIX.-XX. századi darabjait.

Lesz továbbá a kelet-európai alternatív zenekarokat bemutató koncertsorozat, és cigány-fekete közös zenei produkció.

A kulturális miniszter kiemelte Kurtág György koncertjét, amelyre a most 83 éves zeneszerző egy az eseményre szerzett, és Bartók tiszteletére írt darabbal jelentkezik.

Az évadot a Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hallban tartott koncertje nyitja meg.

Hiller István elmondta, eddig az Egyesült Királyságban, Ororszországban, Hollandiában, Németországban és Kínában rendeztek kulturális évadokat. A 2009-es amerikai programsorozat azonban a legnagyobb szabású lesz ezek közt, „a magyar kulturális diplomácia legnagyobb vállalása”.

Az itthon Csordultig magyar címmel futó évadot 2006-ban kezdték szervezni, és a minisztérium 700 millió forinttal támogatta. Ez azonban a költségek csak a felét fedezi, a fennmaradó összeg szponzoroktól és támogatásokból érkezett.

Az évad első hetéről lapunk is tudósít a helyszínről.