E-Z Rollers a bulihajón

2003.05.28. 10:40
A sötét drum and bass ellen funk és diszkó hangzással, és éteri énekhanggal állást foglaló E-Z Rollers pénteken az A38-on.
Az E-Z Rollers a drum and bass sötét korszakában tűnt ki a fősodorból életvidám, funkos hangzásával. A norwichi Alex Banks-et és Jay Hurrent zenei érdeklődésük hozta össze még a tanulmányaik idején. Jay hip-hop rajongó, Alex pedig a soul és rare-groove irányzatok szerelmese volt. Egy tőről fakadó, mégis különböző zenei ízlésük találkozásából született a drum and bass egyik legkreatívabb és legsikeresebb producerpárosa.

A duó később egy éteri énekhanggal is kiegészült. Banks és Hurrent a helyi klubok egyikében talált rá énekesnőjükre, Kelly Richardsra.

Siker

E-Z Rollers
Az 1998-as év hozta a fordulópontot a csapat pályafutásában, miután kiadták a 'Tough At The Top' maxit. A kislemezt szétkapkodták a szigetországban és talán nincs olyan drum and bass-rajongó, aki ne ismerné ezt a fülbemászó számot. A szekér megszaladt, a maxit a Weekend World nagylemez követte, amely harmadik helyig jutott a listákon és az egyik legnépszerűbb dnb-nagylemez mindmáig.

Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső

1999-ben a még ismeretlen, elsőfilmes Guy Richie a Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső című filmje betétdalának választotta a 'Walk This Land'-et, így a filmmel együtt újra sikerre vitte a számot. Alex és Jay nem üldögéltek babérjaikon, 2000-ben válogatásalbumot állítottak össze: a Drumfunk Hooligans nagykanállal adagolta a zúzós tempók fölé a nagybőgős, fenékriszálós ritmusokat.

Hip-hop és középtempó

Alex, Jay és Kelly harmadik albuma Titles of the Unexpected hosszas munka után február végén jelent meg. A lemezen hármójuk és MC Jakes mellett közreműködik még a keleti parti hip-hop legenda, Doug E. Fresh, a soul énekesnő, Sharon Brown és a reggae fej Mango Seed.

A lemezen nem csak a könnyed drum and bass kapott helyet, amelyen egyébként a mostanság uralkodó diszkó hatások is erősen nyomot hagytak, hanem hip-hop és középtempós elemek is felkerültek rá. Második budapesti fellépésükön várhatóan ebből az új anyagból játszik majd az E-Z rollers.

Időpont: május 30.
Helyszín: A38 állóhajó