Királyi rokonok a Legyen Ön is milliomosban

2003.11.11. 15:25
A Legyen Ön is milliomos! belga változatának legutóbbi adásában mind a tíz résztvevő az 1993-ban elhunyt I. Baldvin belga király és felesége, Fabiola királyné keresztgyereke volt.
A vetélkedő november 10-i adásába kizárólag Baldvin és Fabiola keresztnevű játékosok jelentkezését fogadták el a november 10-ei Legyen Ön is milliomos szervezői. A flamandok, vallonok és németek lakta Belgiumban a versenyzők kiválasztásának az volt a jelentősége, hogy mindannyian az ország egységét szimbolizáló királyi pár keresztgyermekei, akárcsak a családjukban hetediknek született Baldvinok és Fabiolák többsége.

A királyi pár
A belga szokás szerint, ha egy családban megszületik a hetedik gyerek, annak keresztszülője az éppen akkor uralkodó király és felesége lesz. I. Baldvin 42 évig ült a trónon, s uralkodása alatt mintegy 600 gyerek került kapcsolatba ilyen módon a királyi házzal.

A gyerekek a keresztelés alkalmából ajándékot kapnak a királyi pártól, de más hasznuk nem származik a rokonságból. A keresztszülők - a gyerekek nagy száma miatt - nem tartják a kapcsolatot velük, s a La Derniere Heure című belga lap által megszólaltatott keresztgyerekek is csak arról tudtak beszámolni, egyetlen közvetlen emlékükként, hogy mindannyiukat meghívták az 1991-ben, I. Baldvin uralkodása 40. évfordulóján rendezett nagyszabású ünnepségre a királyi palotába, ahol az uralkodó néhány szót váltott velük.

A Baldvinok és Fabiolák többsége büszke arra, hogy az uralkodó pár keresztgyermekei, s ragaszkodnak a királyság intézményéhez. Ez utóbbinak a flamandokból és vallonokból álló Belgiumban fontos szerepe van, az összetartozás, az egység szimbólumának számít.