Előd
5 °C
12 °C

Királyi rokonok a Legyen Ön is milliomosban

2003.11.11. 15:25
A Legyen Ön is milliomos! belga változatának legutóbbi adásában mind a tíz résztvevő az 1993-ban elhunyt I. Baldvin belga király és felesége, Fabiola királyné keresztgyereke volt.
A vetélkedő november 10-i adásába kizárólag Baldvin és Fabiola keresztnevű játékosok jelentkezését fogadták el a november 10-ei Legyen Ön is milliomos szervezői. A flamandok, vallonok és németek lakta Belgiumban a versenyzők kiválasztásának az volt a jelentősége, hogy mindannyian az ország egységét szimbolizáló királyi pár keresztgyermekei, akárcsak a családjukban hetediknek született Baldvinok és Fabiolák többsége.

A királyi pár
A belga szokás szerint, ha egy családban megszületik a hetedik gyerek, annak keresztszülője az éppen akkor uralkodó király és felesége lesz. I. Baldvin 42 évig ült a trónon, s uralkodása alatt mintegy 600 gyerek került kapcsolatba ilyen módon a királyi házzal.

A gyerekek a keresztelés alkalmából ajándékot kapnak a királyi pártól, de más hasznuk nem származik a rokonságból. A keresztszülők - a gyerekek nagy száma miatt - nem tartják a kapcsolatot velük, s a La Derniere Heure című belga lap által megszólaltatott keresztgyerekek is csak arról tudtak beszámolni, egyetlen közvetlen emlékükként, hogy mindannyiukat meghívták az 1991-ben, I. Baldvin uralkodása 40. évfordulóján rendezett nagyszabású ünnepségre a királyi palotába, ahol az uralkodó néhány szót váltott velük.

A Baldvinok és Fabiolák többsége büszke arra, hogy az uralkodó pár keresztgyermekei, s ragaszkodnak a királyság intézményéhez. Ez utóbbinak a flamandokból és vallonokból álló Belgiumban fontos szerepe van, az összetartozás, az egység szimbólumának számít.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.