Kilakoltathatják Faludyt

2002.08.30. 23:17
A XIII. kerületi önkormányzat felszólította a 92 éves Faludy Györgyöt, hogy fizessen bérleti díjat vagy vegye meg azt a lakást, amelyet Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől kapott 8 éve - értesült a Tények. Az önkormányzat nyilvántartásában nem találják ugyanis az ajándékozási okiratot.
A nemrégiben harmadszorra is megnősült Kossuth-díjas költő mélyen megdöbbent, amikor kiderült, hogy nem maradhat tovább a mostani feltételekkel a nemzet ajándékaként kapott Szent István körúti lakásban. A lakást 1994-ben nagy ünnepség keretében kapta Göncz Árpád akkori köztársasági elnöktől.

A költő attól fél, hogy az utcára kerülhet

- Nagy ünnepség volt itt, Göncz Árpád, képviselők, és mindenki ivott egymás egészségére. Nyolc éve élek ebben a lakásban, és eddig semmi baj nem volt - nyilatkozta a költő a tv2 Tények című műsorának. Faludy nem tudná megvenni a lakást és a bérleti díjat sem tudná kifizetni. A költő attól tart, hogy ha valaki nem jár közben az érdekében, akkor fiatal feleségével együtt az utcára kerülhet.

A volt köztársasági elnök büszke arra, hogy annak idején segített a frissen hazatelepült Faludy Györgynek lakáshoz jutni, azt azonban már nem követte figyelemmel, hogy született-e az ajándékozásról bármilyen hivatalos dokumentum. Göncznek még arról sincsenek információi, hogy örök- vagy bérlakás-e a XIII. kerületi ingatlan.

Nem találják az ajándékozási iratot

Az önkormányzat szerint egyszerűen elfelejthették írásban megörökíteni a költő felé tett gesztust, de ettől még nem maradhat minden a régiben. Sinka József Márton, a kerület jegyzője szerint ezt Göncz Árpádnak és Demszky Gábornak kellett volna intéznie, az önkormányzat szerint azonban ez nem történhetett meg, mivel erről nem találnak semmilyen dokumentumot. A jegyző szerint az önkormányzatnak ebben a helyzetben nem volt más választása, mint helyreállítani a jogrendet, és felszólítani a költőt arra, hogy vegye meg vagy bérelje az önkormányzattól az ingatlant.