Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Rekordáron kelt el a lappangó Ferenczy-festmény

2005.10.25. 12:20
80 millióért kelt el a Ferenczy Károly főművének tartott Nyári est című festmény. A Mű-Terem Galéria őszi árverésén amúgyis élénkek voltak a vásárlók. Elkelt a híres Eisenberg-gyűjtemény jó része is.
Tizenhatmilliós kikiáltási árának ötszöröséért talált gazdára hétfőn este a Mű-Terem Galéria őszi árverésén Ferenczy Károly Nyári est című, egyik főművének tartott alkotása.

A képet eleve nagy várakozással bocsátotta árverésre a galéria, hiszen nem gyakori eset, hogy főmű jelenik meg a műkereskedelemben, s a művész fontos képei csaknem kivétel nélkül közgyűjteményben vannak. Ferenczy Károly életművének egyik legjelentősebb, s 1922 óta lappangó festménye a Nyári est, amelyet minden Ferenczy monográfia első helyen említi.

Eddig csak fekete-fehér reprodukcióból volt ismert a mű, amely pedig éppen színeivel, varázslatos fényeivel tündököl. Az 1904-ben készült nagyméretű képet még a művész életében vásárolta meg első tulajdonosa. S nem is vált meg tőle. A viszontagságos történelmi időket túlélve, a festmény most külföldről talált haza. Bizonyára elszánt gyűjtő lehetett, aki feszült várakozás közepette tartotta az egyre emelkedő licitet, míg végül 80 millióért sikerült megnyernie a versenyt.

Ezzel pedig nemcsak a szezon legmagasabb árát fizették ki, de a 2005-ös év rekordja is megdőlt. Az idén hazai aukción legdrágábban eladott magyar festmény mind ez ideig az 55 millióért elárverezett Rippl-Rónai József Menetelő francia katonák című festménye volt, s ezt a rekordot is a Mű-Terem Galéria tartotta.

Milliós tételekben és leütésekben amúgy sem volt hiány. Így indult mindjárt az első tétel is. A Zsolnay falitál pár 2 millióról 7 millióra emelkedett. ( Miként a további 11 Zsolnay kerámia is magas árakon lelt gazdára.) És 16 millióért vitték el az árverés utolsó tételt, Berény Róbert tiszta kompozíciójú Olvasó nő sakktáblával című festményét.

A 236 tétel közül kilencvenhárom alkalommal ütött le a kalapács hét, vagy nyolc számjegyű összegnél. Hétszeresére, 12 millióra licitálták Aba-Novák Vilmos olasz tájat ábrázoló hangulatos temperáját, Lotz Károly éteri női aktjáért 13 milliót adtak.

Az Eisenberg-gyűjtemény felszámolása

#alt#
Vaszary János - Pihenők a kertben
Igen sikeres volt a 79 festményt tartalmazó Eisenberger-gyűjtemény árverezése. A nyolcvan éves, magyar származású, Bécsben élő Eisenberger Jenő személyesen izgulta végig kollekciója felszámolását.

Az MTI-nek azt mondta, idős kora miatt válik meg képeinek egy részétől, s azért ily módon, mert azt szeretné, hogy jó helyre, gyűjtőkhöz kerüljenek kedvencei. A rendkívüli gyűjteménynek - amely a legteljesebb osztrák és magyar századfordulós kollekció - magyar festészeti anyaga került kalapács alá.

A festmények egy részét láthatta a hazai közönség, amikor 2001-ben Budapesten, a Károlyi palotában voltak kiállítva; a teljes gyűjtemény pedig Bécsben 2000-2003 között három nagy, különböző szempontú, átfogó kiállításon mutatkozott be. Jelenleg a szentpétervári Ermitázsnak a századforduló európai művészetét reprezentáló tárlathoz kölcsönözött a gyűjtő.

Ebből a válogatásból Boromisza Tibor elbűvölő Napsütéses tája, Vaszary János Pihenők a kertben és Tihanyi Lajos 1925-ös kompozíciója indult 10 milliós kikiáltási árról. Boromisza vászna kikiáltási áron kelt el, a Vaszary képért megadták a 17 milliót, míg a Tihanyi kép csaknem megduplázta indulási árát, 19 millióért talált gazdára.

A további milliós tételek is rendre két-háromszoros emelkedést hoztak. Perlmutter Izsák tengerparti tája 3 millióról 7,5ig, holland kikötője pedig 1,6-ról 4,8 millióig szárnyalt. Kádár Béla virágcsendélete 5, Scheiber Hugó táncosokat ábrázoló képe 6,5, Czigány Dezső csendélete 8,5, míg Czóbel Béla lírai hátaktja 9 milliónál állt meg.

Szénaboglya hatmillióért

Négy Koszta József vászonra lehetett licitálni ezen az estén. A Szénaboglyákért 6 milliónál, a híres Kendős kislányért 3 milliónál koppant a kalapács. (Ezek az Eisenberger-kollekcióból származtak.) Egy napsütéses tanyát ábrázoló, gyönyörű Koszta kép ára 1,6 millióról 8,5-re, egy orgonás csendéleteté 2,8-ról 6,5 millióra, Egry József Napba néző című pasztelljéé kétszeresére, 2,4 millióra ment fel. Tornyai János, Rudnay Gyula és az alföldi-iskola más tagjainak képei is taroltak, jelezvén, hogy a magyar festészet ezen értékes szegmense a műkereskedelemben is kezdi közelíteni valós értékét.

Jellemzően számos tétel indult alacsonyabb árról, de a gyűjtők kitartóan küzdve, a milliós sáv fölé licitálták. Így indult 360 ezerről egy kisméretű, világos Mednyánszky László vászon, és 2 milliós leütést ért el. (Az aukción 7 Mednyánszky képet árvereztek, valamennyit emelt áron vitték el).

Székely Bertalan is tarolt

#alt#
Székely Bertalan - Szadai tájkép
Székely Bertalan historizáló képei iránt mindeddig nem tanúsítottak nagy érdeklődést a gyűjtők. Most megtört ez az érdektelenség, amikor szadai tájképének 850 ezres kikiáltási árát csaknem ötszörösére, 5 millióra verték fel. Hasonló emelkedést produkált egy Iványi-Grünwald Béla csendélet is, 750 ezerről indult és 4,8 milliónál ütötték le. Gyarmathy Tihamér egyik alkotása 400 ezerről másfél millióra, míg a magasabbról, 1,8 millióról induló olajképe 3,6 millióra emelkedett. A millió alatti sávból ezen összeg fölé kúszott egy-egy Telepy Károly, Molnár József, Pickner Olivér, Korniss Dezső, Sassy Attila, Fehér László, Hencze Tamás, Barcsay Jenő kép. Barcsay mesternek mind a négy aukcionált munkáját magas áron vitték el.

Munkácsy Mihálynak ezúttal csak vázlatai, tanulmányai szerepeltek az aukción. Mégis rekord áron leltek gazdára a vázlatfüzet-lapok. A 200 ezerről induló Jézust viszik a bírái elé című rajzért 650 ezret adtak, ám a Krisztus Pilátus előtt című képhez készült tanulmány 170 ezerről 1,1 millióra kúszott, egy 280 ezerről indított kétoldalas tanulmányért pedig megadták az 1,3 milliót.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!