2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Megnyílt a Berlini Filharmonikusok digitális koncertterme

2009.01.08. 12:44
Szélessávon élőben élvezhetik a világ egyik legjobb zenekarának koncertjeit, akik internetes jegyet vesznek a filharmonikusok előadásaira. Az online előadások sokkal olcsóbbak, mint a sima koncertjegyek, persze nem is szólnak olyan jól.

A német főváros elsőszámú zenekara már nemcsak élőben, hanem az interneten is koncertezik. A Berlini Filharmonikusok a dch.berliner-philharmoniker.de oldalon indított szolgáltatásra koncertenként 9,90 euróért (kb. 2600 forintért) lehet jegyet váltani, 149 euróért pedig harminc koncertre szóló bérletet. Az internetes koncertek ára így durván harmadannyi, mint a zenekar offline törzshelyén, a berlini Potsdamer Platz melletti Filharmóniában adott koncertekre kapható legolcsóbb jegy ára.

A műélvezethez szélessávú kapcsolat szükséges és jó hangfalak, különben nincs szinkronban a hang és a kép, amit öt kamera közvetít élőben a Filharmónia nagyterméből. A világ egyik legjobb akusztikájú hangversenyterméből érkező hang pedig olyan, mintha egy régi táskarádióból szólna - írja összefoglalójában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A keddi koncerten Dvorák Szláv táncok op. 46 című művét és Brahms első szimfóniáját játszotta a zenekar. A digitális koncertterembe 2500 jegyet váltottak, ez nagyjából a Filharmónia nagytermének férőhelyeivel egyenlő. A legtöbben Németországból és Japánból követték az előadást, de voltak nézők Afrikából és Dél-Amerikából is. Kiugróan magas volt a kolumbiai nézők aránya. "Úgy látszik, Kolumbiában is masszív rajongótáborunk van" - mondta Tobias Möller, a három éve indított projekt vezetője.

A Berlini Filharmonikusok az egyetlen jelentős klasszikus zenei együttes a világon, melynek tagjai maguk választanak vezetőt. Sir Simon Rattle zenei igazgatót hat év után tavaly választották újra. A berlini zenekart 1882-ben alapították, története során világhírű dirigensek adták egymásnak a karmesteri pálcát: Herbert von Karajan például egy korszakon keresztül, 1955 és 1989 között állt a Berlini Filharmonikusok élén. A Gramophone című tekintélyes brit szaklap tavaly decemberben publikált rangsora szerint a zenekar az amszterdami Concertgebouw együttese után a második legjobb a világon.