Peter Finlay kapta az idei Booker-díjat

2003.10.15. 09:40
Peter Finlay - irói álnevén D.B.C. Pierre - nyerte el Vernon God Littre című első regényével az angolszász nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Booker-díjat- jelentették be október 14-én este Londonban. A Booker élelmiszeripari vállalat két éve a mélyhűtött élelmiszereket gyártó Iceland nélkül szponzorálja az irodalom nagyjait.
A 50 000 ezer fontos (82 930 dolláros) pénzjutalommal járó díj révén a 42 éves író világszerte számíthat a sikerlistákra való bekerülésre.

Az ausztráliai születésű, jelenleg Írországban alkotó író regénye tragikomikus mese egy texasi kamaszról, akit egy gimnáziumban elkövetett vérengzés miatt ítéltek el.

John Carey professzor, a zsűri elnöke elmondta, hogy a testület nem egészen egy óra alatt választotta ki a győztest. - Műve sziporkázó fekete humor, amely nemcsak a modern Amerikával kapcsolatos félelmünket, de iránta való elragadtatásunkat is tükrözi - idézte Carey professzor szavait a Reuters brit hírügynökség.

A Booker-díjat első ízben 1969-ben adták át (P.H. Newby kapta Something to Answer című művéért), s a későbbiek során olyan szerzők nyerték el, mint Nadine Gordimer, Kingsley Amis, Salman Rushdie,Margaret Atwood, Iris Murdoch, William Golding, Ian McEwan. Tavaly a kanadai Yann Martelnek ítélték oda Pi élete című művéért. Érdekesség, hogy eddig ketten kapták meg a díjat két ízben is: az idei irodalmi Nobel-díjas, a dél-afrikai J. M. Coetze (1983 és 1999), valamint az ausztráliai Peter Carey (1988 és 2001).

A Nagy-Britanniában élő indiai származású Salman Rushdie 1981-ben kapott Bookert Az éjféli gyermekek (Midnight,s Children) című könyvéért, majd a díj alapításának 25. évfordulóján, (amikor az addig nyertes művek versenyeztek egymással) 1993-ban ez a mű megkapta a Bookerek Bookerét ("Booker of Bookers") is.

A Booker élelmiszeripari vállalat

A Booker-díjat (The Man Booker Prize for Fiction). Tom Maschler kiadó kezdeményezésére alapította 1968-ban a Booker élelmiszeripari vállalat, amelynek neve (Könyvész) ellenére semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz: alapítóját hívták Bookernek, aki a 19. században Guyanában alapította cukornádat és cukrot termelő-szállító cégét.

A Booker Rt. napjainkban is az egyik legnagyobb brit élelmiszer-nagykereskedelmi vállalat, amely mindenhová szállít alapanyagot, ahol élelmiszert árulnak, vagy vendéget fogadnak. Az irodalmi díj szponzorálásba egy időre bekapcsolódott a Bookerrel 2000-ben egybeolvadt, mélyhűtött élelmiszereket gyártó Iceland cég is, ami azonban a 2001. évi díjkiosztás előtt bejelentette be, hogy a következő esztendőtől eláll szponzori kötelezettségétől. 2002 áprilisától a díj új szponzora a Big Food Group Rt.

A Booker-díj létrehozásának eredendően az volt a célja, hogy az angolszász nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló, presztízsértékű elismerésben (bár a Booker Rt-t a díj megalapításakor kétségtelenül üzleti szempontok is vezérelték: a cég a kiválóságot tartja legfontosabb reklám-jelszavának). Az eredetileg 21 ezer, ma már 50 ezer font (82 ezer 930 dollár) pénzjutalommal és nemzetközi hírnévvel járó kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Brit Nemzetközösséghez tartozó országok azon állampolgára kaphatja, akinek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri, amelynek tagjait a legjobb kritikusok, írók és akadémikusok közül választja a nemzeti könyvtársaság.

Az elismerés értéke a jutalmazott írók számára sokkal többet jelent, mint a vele járó pénz: az elmúlt évek megmutatták, hogy a díjazásra kiválasztott művek, illetve a nyertes alkotás forgalma többszörösére ugrik a Booker-díj odaítélése után.