Árpád
-2 °C
9 °C

Szent repülő halak

2001.02.16. 16:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Repülõ táncosnõ. Elöl-, hátul-, alul- és felülnézetbõl. Egyedül és megsokszorozva. Magányosan, mégis tömegként. Repülõ ember - Repülõ hal. A szünet után pedig rosszcsont szentek garázdálkodnak a szinpadon: A szentek fáradtsága; Panja Fladerer és Vera Sander produkciói.
A két, zeneileg, színvilágában és hangulatilag meglehetõsen eltérõ darabot összeköti a figurák ösztönvilágba nyúló megjelenítése, az emberi magányosság és örökös vágyódás ábrázolása és a groteszkbe hajló, inkább mozgás- mint táncnyelv.

Vera Sander
A Repülõ hal kékes fényben úszó szinpadán Panja úgy vergõdik mint egy aranyhal az akváriumban. Menetel, vonaglik, sokszor a saját testével sincs kibékülve, máskor mintha ízületei és izmai határait próbálgatná. Mozdulatai civilizáción kívüli, zsigeri indulatokról és vágyakról beszélnek. Elrugaszkodni, elszakadni újból és újból - és az örök kudarc, hogy a gravitáció, vagy a heveder, visszaránt. Mindez - a mostanában oly divatos - videotechnikának köszönhetõen egyszerre különbözõ perspektívákból és megsokszorozva. A negyven perces one-(wo)man-show így filmszerû vizuális élménnyé válik, ami kétségkívül roppant látványos kaleidoszkóp, de néha elnyomja a táncot magát.

A szünet után sokkal konkrétabb problémával szembesülünk: hogy milyen nehéz is a szentek élete. Mert hát, végül is, a szentek is csak emberek! Ők is csak mulatni, játszani, ne adj´isten szeretkezni vágynak - miközben ,,hivatásuk" szerint zsolozsmázniuk kell és példát mutatniuk. A mediterrán körmenetek fúvószenéjére (a koreográfus portugál!) Vera és Panja, a két feltehetõen becsípett szent, minduntalan kiesik áhitatos szerepébõl. A meglehetõsen direkt pantomim, a groteszk mozdulatok meg az ütemes muzsika hatására vidám paródiaként jelenik meg az egyébként húsbavágó ellentmondás: elvárások és normák, versus ösztönök.

A két táncosnõ estje az emberi élet alapvetõ problémáit feszegeti szokatlan, sokszor abszurd formában. Ez nem tánc, a harmónikus mozgás hagyományos értelemében, inkább a tudatalatti, illetve a társadalmi szerepek megjelenítése a test mozdulataiban. Extatikus, vad vagy éppen görcsös. Ahogy lelkünk mélyén mindannyian tombolunk miközben jólnevelt vigyázzban állunk. Persze ezt látni kissé sokkoló ...

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.