A kizökkent idő otthonos berendezése

2001.09.11. 18:38
Három kiállítás fonódik egybe a Műcsarnokban: három gyűjtemény kommunikál egyszerre a közönségével és egymással. Szerviz, Klima és Out of time cím alatt mutatkozik be egyazon szerteágazó alkotói hangulat, Budapesten, 2001-ben, és valahol eszmélet és elvesztése között.

Elengedni a villamost

Christoph Tannert berlini kurátor tárlatának címe - Out of time - közvetlen egyszerűséggel határozza meg a bemutatott kísérleteket: a lemaradtság deprivációja, a követhetetlenül kacskaringózó trendtől való eltávolodás kényelmes megnyugvását. - Megyek inkább gyalog - mondja az ember, és nem fut a rózsaszín villamos után. Lassabban is ér oda: a képek gyakori témája az eladhatóság karikírozása, kevésbé eufemisztikus megfogalmazásban: a szegény művész sorsa feletti kesergései. Ez egy paradoxon felvállalása: a trend hozadéka utáni vágy kandikál ki a trend tagadása mögül. Szerencsére az elkülönülés megmutatkozik számok nélkül, kisimult emberarccal is: a művész önreflektál, barkácsol, megfesti barátnőjét és szemlélődik.

Játszani is engedd

"Imádom az interaktív kiállításokat" - firkálta egy könnyű női kéz a Műcsarnok vendégkönyvébe. Az interakció itt többrétegű: játszik a vendég az installációval, amikor táncából az elektronika zenét készít; és játszik saját magával is, amikor az alkotás különös helyzetekbe csalogatja. Bizonyára mindannyian gondolkoztunk már azon, mit éreznénk egy könyvekkel telerakott, beszélő hűtőszekrény előtt - de ha nem, az még jobb: jót tesz az elmének a hirtelen intellektuális kihívás.

A közönség felé fordulás nem csak abban jelenik meg, hogy többé-kevésbé rákényszerülünk a véleményalkotásra - a szolgáltatás koncepciója fő témája a Klima és az Out of time közé/mellé épülő Szerviz kiállításnak. A Szerviz elemei végigkísérik a látogatót információs terminálok és - hm - elfoglaltság-ajánlatok képében is. Azért a teketória a megfogalmazásnál, mert a hálózat jóvoltából jelentkezhet a kalandvágyó élményturista dunaújvárosi katasztrófakirándulásra, lójelmezben elkövetett személyiségfényképezésre, vagy vihet magával egy kis Sütimorzsát, kitalálni, hogy mi is az. Szintén a Szerviz biztosítja, hogy a kiállítás visszafigyeljen: mozgásérzékelős kamerák tartják szemmel a nézelődőket, rögzítve a nézelődés helyét és idejét.

Lassan járj

A harmadik, Klima című kiállítás átlagolja az egész érzésvilágot, finom szubjektivitással, pillanatképekkel - különféleképp preparált élménylepkék. Játszani nem sietve szokás: nem érdemes végigrohanni a tárlaton. Kívül az időn és a trenden otthonos a hangulat: telepedjünk meg benne.

Out of time
Klima
Szerviz

A Műcsarnok és a Fiatal művészek Stúdiója Egyesület kiállításai
Műcsarnok
Megtekinthető: 2001 október 7-ig