Mihály
10 °C
25 °C

Ajánlat elfoglalt kultúrrajongóknak

2000.05.11. 17:10
Kapcsolódó cikkek (1)
Ha úgy adódik, hogy csak egyetlen szabad este jut a dolgos hét után, de azért elmennénk egy jó kiállításra, utána színházba vagy moziba, aztán még jólesne néhány korsó sör is némi zenei alappal, akkor ezen a hétvégén irány alkalmi kultúrplázánk, a Fonó!
Mindent egy helyen: 41 előadáson, több mint 200 művész részvételével, 5 napos összművészeti fesztiválon mutatkozik meg az Artus Stúdió és a Fonó körül kialakult alkotóközösség.

Ez az illanékony társulás - nevezzük inkább együttállásnak - a Fonóból már ismert etno-jazz-blues-progresszív zenei irányvonalakat vegyíti az alternatív filmmel és színházzal, valamint a kortárs festészettel, a gyárépület eladásáig műteremházként működő szomszédság alkotóival.

Az Artus Stúdió egy kicsinyke alternatív színitársulatból és a köréjük gyűlt képzőművészekből, zenészekből alakult. Előző otthonuk is egy elhagyatott gyárépület volt, onnan azonban menniük kellett, hosszas keresés után a Fonó zeneházával közös telken álló hatalmas gyárcsarnok egyik szárnyába fogadták be őket. A rendezvény idejére vendég előadásoknak is helyt adnak. A stúdióhoz tartozik egy kiállítótér is, ahol esténként viszonylag jó minőségű video-projektorral. vetítéseket is tartanak

Az épület másik traktusának emeletét elsőként Sinkovics Ede, ez a kedves, enyhén bohém újvidéki festősrác vette birtokába. A csupa-üveg falakkal határolt, több száz négyzetméteres csarnok tökéletes műhelynek bizonyult: hamarosan barátok, alkotótársak is érkeztek, akik fokozatosan belakták az üres termeket. Kiállításuk tegnap nyílt - a képek és a szobrok pedig kifejezetten jól érzik magukat a lepusztult, indusztriál térben.

A fesztiválnak az első két nap viszonylag kevés látogatója akadt, talán ha száz ember csellengett három-négy helyszín egyidejű eseményei közözött. De a hangulat így is jó volt, a Mozgóháznak volt egy nagyszerű Beckett-feldolgozása, a műteremház kiállítását pedig Lois Viktor nyitotta meg mechanikus hulladékokból eszkábált zengépeivel - ennek hatására a kevés érdeklődő nagy része is öt perc alatt elhagyta a helyszínt.

Az utolsó napokra mégis nagyobb érdeklődés várható: a fesztivál programját eleve felfelé ívelő pályára állították, így szombat estig még rengeteg mulatság vár a nagyérdeműre. Lesznek jugoszláv low-budget filmek, felolvasó estek, lesz Pintér Béla Kórház Bakonya és egy korábbi Artus színdarab, lesz Korai Öröm koncert és még egy sor érdekesség - úgyhogy, ha meegmarad az a bizonyos szabad este a hétvégén, hát most érdemes a Fonó fesztiválján eltölteni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.