Ajánlat elfoglalt kultúrrajongóknak

2000.05.11. 17:10
Ha úgy adódik, hogy csak egyetlen szabad este jut a dolgos hét után, de azért elmennénk egy jó kiállításra, utána színházba vagy moziba, aztán még jólesne néhány korsó sör is némi zenei alappal, akkor ezen a hétvégén irány alkalmi kultúrplázánk, a Fonó!
Mindent egy helyen: 41 előadáson, több mint 200 művész részvételével, 5 napos összművészeti fesztiválon mutatkozik meg az Artus Stúdió és a Fonó körül kialakult alkotóközösség.

Ez az illanékony társulás - nevezzük inkább együttállásnak - a Fonóból már ismert etno-jazz-blues-progresszív zenei irányvonalakat vegyíti az alternatív filmmel és színházzal, valamint a kortárs festészettel, a gyárépület eladásáig műteremházként működő szomszédság alkotóival.

Az Artus Stúdió egy kicsinyke alternatív színitársulatból és a köréjük gyűlt képzőművészekből, zenészekből alakult. Előző otthonuk is egy elhagyatott gyárépület volt, onnan azonban menniük kellett, hosszas keresés után a Fonó zeneházával közös telken álló hatalmas gyárcsarnok egyik szárnyába fogadták be őket. A rendezvény idejére vendég előadásoknak is helyt adnak. A stúdióhoz tartozik egy kiállítótér is, ahol esténként viszonylag jó minőségű video-projektorral. vetítéseket is tartanak

Az épület másik traktusának emeletét elsőként Sinkovics Ede, ez a kedves, enyhén bohém újvidéki festősrác vette birtokába. A csupa-üveg falakkal határolt, több száz négyzetméteres csarnok tökéletes műhelynek bizonyult: hamarosan barátok, alkotótársak is érkeztek, akik fokozatosan belakták az üres termeket. Kiállításuk tegnap nyílt - a képek és a szobrok pedig kifejezetten jól érzik magukat a lepusztult, indusztriál térben.

A fesztiválnak az első két nap viszonylag kevés látogatója akadt, talán ha száz ember csellengett három-négy helyszín egyidejű eseményei közözött. De a hangulat így is jó volt, a Mozgóháznak volt egy nagyszerű Beckett-feldolgozása, a műteremház kiállítását pedig Lois Viktor nyitotta meg mechanikus hulladékokból eszkábált zengépeivel - ennek hatására a kevés érdeklődő nagy része is öt perc alatt elhagyta a helyszínt.

Az utolsó napokra mégis nagyobb érdeklődés várható: a fesztivál programját eleve felfelé ívelő pályára állították, így szombat estig még rengeteg mulatság vár a nagyérdeműre. Lesznek jugoszláv low-budget filmek, felolvasó estek, lesz Pintér Béla Kórház Bakonya és egy korábbi Artus színdarab, lesz Korai Öröm koncert és még egy sor érdekesség - úgyhogy, ha meegmarad az a bizonyos szabad este a hétvégén, hát most érdemes a Fonó fesztiválján eltölteni.