Háromszög-apuka és a színes zaj

2004.12.06. 16:11
Teljesen logikus, hogy a matematikus síkidomokat hord a szatyrában, hogy a háromszög-apukának háromszög-gyerekei vannak, és hogy a sárga iszapban igenis ott lehet a fekete rák, még ha nem is látszik. A Csimota kiadó Formák a tubusból című új albumában már a nonfiguratív festészettel is megismerkedhetnek a gyerekek. Legalább lesz, aki elmagyarázza Apunak és Anyunak.
Alföldi Róbert színész, rendező és tévés showman kellően ismert arc ahhoz, hogy érdemes legyen felkérni őt egy kis együttműködésre - gondolták a Csimota Kiadó alapítói. Alfölditől emellett a festészet sem áll távol, sőt maga is fest, így még el is lehet hinni neki, hogy tudja, miről beszél, amikor kortárs festményeket válogat egy gyerekkönyvhöz. Így született tavaly az Állatok a tubusból című kötet, melyben a művész által válogatott képanyaghoz kortárs magyar költők írtak gyerekverseket, és így jött létre ennek folytatásaként Formák a tubusból címmel az újabb kötet. Ebben a könyvben a kiadó egy lépcsőfokkal feljebb lépett: a már nem állatokat kell keresgélni a képeken, sőt, sokszor igazából nincs is rajtuk semmi egyértelműen beazonosítható. Pont arra szeretnék rávezetni ugyanis a kis nézőket, milyen izgalmas történeteket mesélhet el pár szín és geometriai forma.

Gyermeki nyitottsággal

Hiszen miért kellene lebénulni egy képtől csak azért, mert a rajta lévő alaknak több szeme van, mint ujja, és különben sem biztos, hogy az ott a feje, vagy a labdája? A gyerekek szeretnek mindent, ami színes és látványos, emellett kellően nyitottak ahhoz, hogy ne jöjjenek zavarba ilyen apró részletektől. Ellenben iszonyúan fogják élvezni a képek megfejtését, amihez csak támpontot adnak a mellettük szereplő versek. A dallamos, könnyen tanulható mondókák ezúttal Jónás Tamás, László Noémi és Szabó T. Anna tollából szaladtak a papírra, és bár lehet, hogy sokszor semmi közük a festő elképzeléséhez, ezzel csak még inkább szabadságot adnak a gyerekeknek fantáziájuk szabadon eresztéséhez.

"Anyu matematikus tanító, hát / síkidomokkal tömi ki a szatyorját" - írja Jónás Tamás Matzon Ákos Kör Háromszög Négyszög című képéhez, ami tényleg csak kör, háromszög és négyszög, mégis lehet akár egy szatyor és tartalma is. Meg sok minden más - hiszen épp ez a lényeg. "Itt a csend és ott a zaj. / Milyen színű a zsivaj?" - teszi fel a kérdést László Noémi Tihanyi Lajos erőteljes színekkel megfestett önarcképe kapcsán, Szabó T. Anna pedig arra vezeti rá az kis olvasót, mennyire egyszerű vonatot rajzolni: "Vörös körök, sárga körök / hengert rajzolsz: füst hömpölyög."

Időben elkezdeni

A könyvbemutatón Réz András és Alföldi Róbert elmélkedett arról, mennyire kimaradt a vizuális nevelés a mostanában apukákká és anyukákká váló korosztály életéből. Alföldi szerint pedig ezt nem kell túlmisztifikálni: elég, ha a gyerekekre jellemző nyitottságot és kíváncsiságot használjuk ki arra, hogy minél több mindent meg tudjunk mutatni nekik. "Ha időben elkezdjük, beérik. Legalább lesz választási lehetősége" - véli a művész. A cél az, hogy a kortárs művészetet emberközelbe hozzák; ahogy Alföldi fogalmazott: "Ha már a szülőknél ez kimaradt, legalább a gyerekeknek adjuk meg esélyt. Hogy pár év múlva, ha elsétálnak egy galéria előtt, ő fogja kézen a szülőt, és húzza be magával".

A könyvben szereplő képeket a kiadó élesben "tesztelte": ovisoknak vetítették le, és izgatottan várták, mit szólnak a gyerekek az élményhez. A négyévesek lazán beszélgetni kezdtek róla, mit láttak, történeteket láttak és meséltek el, és semmi problémát nem okozott nekik, hogy a látványnak esetleg semmi köze a megszokott világ képeihez. "És az óvónénik mit csináltak mindeközben?" - kérdeztük meg kíváncsian, és megtudjuk: az óvónénik nagyrészt meglepődve hallgattak.