Emánuel
4 °C
12 °C

A kocka négyszögesítése

2004.06.16. 13:25
Fejlámpa mint a magyar innováció csúcsa, félbevágott szék és telefontartóval ékesített sétapálca az Iparművészeti Múzeum formatervezési kiállításán, ahol kiderül, hogy kaktuszra is lehet ülni, csak nem érdemes.
Amikor először hallottam a Kocka Formatervezési Kiállításról, szinte láttam magam előtt a mélyen tisztelt szakmai zsűrit, ahogy a beérkezett pályamunkák, azaz több tucat különböző színű és anyagú kocka közül végül kiválasztja azt a pár darabot, amelyik egyrészt a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthat, másrészt képes megújítani a szigorú szabályok miatt nehezen változó kockadizájnt. Szerencsére a szervezők időközben Formula 2 Kiállításra módosították a Szlovákiában és Nyugat-Magyarországon haknizó vándortárlat elnevezését, így most már a formatervezésben járatlan amatőrök sem hihetik azt, hogy az Iparművészeti Múzeumban gondosan megmunkált, hat négyzet által határolt testet állítanak ki július 11-ig.

Tekintse meg képeinket!
"A rendezvény elsődleges célja, hogy elősegítse a pályakezdő tervezők újszerű ötleteinek megvalósítását" - olvastam a kiállítás katalógusában; az apró, emeleti teremben azonban nem sok újdonságot találhatott a terméktervezés finomságai iránt kevésbé fogékony, laikus szemlélő, sőt az ötletek is csendben, szemlesütve bujkáltak a sarokban.

Fantázia és mellébeszélés

"Az alapgondolatot a gyakorlat ihlette" - írja magyarázatképpen az egyik tervező pályamunkája mellé, mintegy bizonyítva, hogy nem üres önmegvalósítással, gőgösen pózoló művészkedéssel, hanem egy praktikus, mégis tetszetős használati tárggyal állunk szemben éppen. Az eszköz, aminek a keresetlen Headlight fantázianevet adta megálmodója, a leírás szerint "lehetővé teszi mindkét kéz szabad használatát, miközben egy fénysugár követi a fej mozgását".

Ha mindez nem lenne elég, a kiállított modellre pillantva rögtön kiderül, hogy a csodálatos innováció, ami megkönnyítheti a sötétben dolgozó aszfaltmunkások, barlangászok és duguláselhárítók életét, sőt, áramszünet esetén még a szívsebészeknek is jól jöhet, nem más, mint a fejlámpa. Az újszerű találmány használati és esztétikai értékét persze egyáltalán nem befolyásolja, hogy a modellre kétségbeejtően emlékeztető, ráadásul működőképes fejlámpát már évtizedek óta megvásárolhatjuk bármelyik barkácsboltban.

Az ötlettelen kiállítási tárgyakat ehhez hasonló fellengzős, a leadás előtti hajnalon született dolgozatok stílusát és semmitmondását idéző szövegek kommentálják a falakon. Kedvencem az a szekrénysormagyarázat, amelyik éleslátással és bölcsességgel telve már a legeslegelején közli a látogatóval, hogy az "irodák nélkülözhetetlen bútorzata a sok könyv, mappa, terv tárolására alkalmas polcrendszer".

A kiállítási tárgyakat szemlélve úgy tűnhet, hogy a hazai formatervezés egyik legnagyobb innovációja a "Csüccs le!" felirattal díszített papírkocka vagy a kaktuszalakú, épp ezért igencsak kényelmetlen támaszkodószék, amit egy marék zöld műszál tesz még érdekesebbé.

Két kísérőszöveg közt

Klikk a képre!
Ötletek tehát nem nagyon vannak a kiállításon, de szerencsére érdekes és szép tárgyak azért akadnak. Itt van mindjárt az üvegpolcokkal variált szekrénysor, amit megpillantva minden banki középvezető vagy kreatív igazgató azonnal a hitelkerete után nyúl, vagy az a sétapálca, amit tervezője egy apró mobiltelefon-tartóval próbált modernizálni.

A tárlat talán egyik legszebb és legérdekesebb tárgya egy fából készült, félbevágott szék, amit fémpántok tartanak össze, ezzel rugalmassá téve az ülőfelületet. Ez a tárgy egymaga kárpótolhatja az Iparművészeti Múzeumba tévedő érdeklődőt, aki egyébként leginkább csak bennfentes mellébeszélést kap egy kis terembe zsúfolva. A kiállítási tárgyak kísérőszövegét pedig inkább el se olvassuk.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!