Fotóhistória

2000.12.13. 14:50
Egy könyv fényképekkel, magyarok által tisztelt személyekről, magyarokról Magyarországon, volt magyar területeken és harci színtereken készült fényképekkel. Ükapáinkról, nagyapáinkról, apáinkról és rólunk.
Már a fotografálás hajnalán is azt állították, hogy a fotográfia, még ha torzít is, mindig sejthető marad az a tény, hogy léteznie kellett valami olyasminek, amit a képen látunk. Mert a fotográfia a közfelfogásban úgy él, mint a ,,valóság közvetlen lenyomata", ahogy azt Susan Sontag írja.

Kártyázó, pipázgató férfitársaság, a jobb szélen teát szűrő szolgával
Beállított jelenet, 1870 körül

Ezáltal fontos szerepet kapott - többek között - a nemzetalkotó tevékenységek között is, bár ez a szerep talán nem annyira feltűnő, mint a festészeté, szobrászaté és építészeté (rengeteg példa van a nemzet nagyjait ábrázoló, a nemzeti jelentőségű eseményeket rögzítő szobrokra és festményekre és nemzeti jelentőségű ,,szent" helyszínekre). Ez azért nem oly feltűnő, mert a jelen kép- és fotódömpingje valamiféleképpen érzéketlenné tette az embereket; megnőtt a fotográfiai küszöbingerünk.

Vöröskatonák a Vérmezőn
Budapest, 1919 tavasza, Vajda Manó

Maga a fényképen rögzített személy/esemény/tárgy képmása mégis megőrizte bizonyító (megtörtént, létezik, él, élt) erejét. És ez a funkciója az, ami hasznossá teszi a történelemtudomány számára.

A tömegesen gyártott cikkek közül egy, mégis nagyon hálásak lehetünk, hogy rendelkezésünkre áll, mivel lehetővé teszi a másokkal való kapcsolatteremtést; általa élményeink megoszthatóvá, újramegoszthatóakká válnak.

Majális, Budapest
1978 MTI-Danis Barna

Ha fellapozunk bármilyen újságot, magazint, széles körben terjesztett kiadványt, mely egy ország bemutatására szolgál, sok fényképpel találkozunk. Ezek a fényképek mind nemzeti jellegzetességű helyeket, embereket, épületeket mutatnak be. Egy adott nemzethez tartozó polgárok számára a nemzet nagyjairól készült fényképe egyfajta elégtételt szolgálnak. És minél hosszabb ez a sor, annál nagyobb a büszkeségük. Festmények és szobrok ilyen hatást nem váltanak ki, csak a fénykép rendelkezik a minden kétséget megszüntető hatalommal.

Bányászok, Dudar
1999 február, Spilák Zsuzsanna

A most megjelent albumban bemutatott fényképek a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának gyűjteményéhez tartoznak, és felölelik a fotográfia feltalálása óta eltelt kicsivel több, mint százötven éves történelmünket.

Helikon Kiadó, 2000