Auguszta
4 °C
22 °C

Francia filmnapok Budapesten

2003.04.07. 14:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Premier előtt filmvetítések, könyvbemutatók és fotókiállítások a FranciArt áprilisi programjában.
A szem és a lélek címet adták a szervezők a magyarországi FranciArt kulturális év áprilisi eseménysorozatának, amelynek középpontjában ezúttal a könyv és a film áll.

Szerdán este a budapesti Francia Intézetben a nemzetközi ARTE kulturális tv-csatorna mutatkozik be, Jean-Jacques Aillagon francia kulturális miniszter részvételével.

Az ARTE a kultúrák közötti együttműködést, az előítéleteknek feloldását tekinti feladatának. A nyitóesten egy francia falusi iskola életéről forgatott játékfilmet nézhetnek meg a résztvevők; ezt követően öt napon át minden este két-két filmet, köztük két magyar témájú alkotást is, vetítenek a budapesti Goethe-Intézetben illetve a Francia Intézetben. A játékfilmek mellett dokumentum-alkotásokat és egy Andy Goldswothy képeire komponált látvány-szimfóniát is láthatnak az érdeklődők.

Április 25-étől május 5-ig emellett francia filmnapokat tartanak Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden. A filmnapok alkalmából Budapestre érkezik két ismert francia színésznő, Sophie Marceau illetve Judith Godréche. A fővárosi Corvin moziban a 2001-ben, illetve 2002-ben forgatott francia filmsikereket láthatnak a magyarországi premier előtti hónapokkal a francia film szerelmesei. Az Örökmozgóban pedig a hetvenéves Jean-Paul Belmondo életművéből adnak válogatást.

A budapesti Francia Intézetben Diderot Enciklopédiájának köteteiből rendez tárlatot a Francia Köztársaság budapesti nagykövetsége az Országos Széchenyi Könyvtárral karöltve.

Az április 24-én kezdődő X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Franciaország a díszvendég. Ez alkalomból több nagy könyvesboltban tartanak francia, illetve európai könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat; a rendezvény keretében zajló európai elsőkönyvesek fesztiváljára tíz fiatal francia író érkezését jelezték.

"Az olvasás bensőséges öröme" - a címe annak a fényképkiállításnak, amely a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílik meg a könyvfesztivál ideje alatt. A magyar származású, világhírű fotóművész, André Kertész munkáiból összeállított tárlatot előzőleg egy hónapon keresztül Pécsett tekinthették meg az érdeklődők.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.