Francia filmnapok Budapesten

2003.04.07. 14:29
Premier előtt filmvetítések, könyvbemutatók és fotókiállítások a FranciArt áprilisi programjában.
A szem és a lélek címet adták a szervezők a magyarországi FranciArt kulturális év áprilisi eseménysorozatának, amelynek középpontjában ezúttal a könyv és a film áll.

Szerdán este a budapesti Francia Intézetben a nemzetközi ARTE kulturális tv-csatorna mutatkozik be, Jean-Jacques Aillagon francia kulturális miniszter részvételével.

Az ARTE a kultúrák közötti együttműködést, az előítéleteknek feloldását tekinti feladatának. A nyitóesten egy francia falusi iskola életéről forgatott játékfilmet nézhetnek meg a résztvevők; ezt követően öt napon át minden este két-két filmet, köztük két magyar témájú alkotást is, vetítenek a budapesti Goethe-Intézetben illetve a Francia Intézetben. A játékfilmek mellett dokumentum-alkotásokat és egy Andy Goldswothy képeire komponált látvány-szimfóniát is láthatnak az érdeklődők.

Április 25-étől május 5-ig emellett francia filmnapokat tartanak Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden. A filmnapok alkalmából Budapestre érkezik két ismert francia színésznő, Sophie Marceau illetve Judith Godréche. A fővárosi Corvin moziban a 2001-ben, illetve 2002-ben forgatott francia filmsikereket láthatnak a magyarországi premier előtti hónapokkal a francia film szerelmesei. Az Örökmozgóban pedig a hetvenéves Jean-Paul Belmondo életművéből adnak válogatást.

A budapesti Francia Intézetben Diderot Enciklopédiájának köteteiből rendez tárlatot a Francia Köztársaság budapesti nagykövetsége az Országos Széchenyi Könyvtárral karöltve.

Az április 24-én kezdődő X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Franciaország a díszvendég. Ez alkalomból több nagy könyvesboltban tartanak francia, illetve európai könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat; a rendezvény keretében zajló európai elsőkönyvesek fesztiváljára tíz fiatal francia író érkezését jelezték.

"Az olvasás bensőséges öröme" - a címe annak a fényképkiállításnak, amely a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílik meg a könyvfesztivál ideje alatt. A magyar származású, világhírű fotóművész, André Kertész munkáiból összeállított tárlatot előzőleg egy hónapon keresztül Pécsett tekinthették meg az érdeklődők.