Franco fizetett az eurovíziós győzelemért

2008.05.06. 16:12
1968-ban nagy meglepetést okozott, hogy nem Cliff Richard, hanem a spanyol énekesnő, Massiel nyert meg az Euróvíziót. A legfrissebb hírek szerint Franco megvásárolta a győzelmet.

Massiel spanyol énekesnő meglepetésszerű győzelme az 1968-as eurovíziós dalfesztiválon nem csupán tehetségének volt köszönhető, hanem annak is, hogy hazája diktátora, Francisco Franco tábornok szavazatokat vásárolt Spanyolország imázsának javítása érdekében. Mindezt egy olyan újságíró állítja, aki annak idején igen közel volt a tűzhöz: José Maria Inigo. Az ügyből dokumentumfilmet is készített, 1968-ban a TVE spanyol állami televízió munkatársa volt. A La Sexta spanyol csatornán csütörtökön adásba kerülő filmje fényt derít a csalás részleteire is.

Mint az internetre felkerült előzetesben Inigo elmondja, "az akkor Európa nagy részétől elszigetelt, fasiszta Spanyolországnak igen nagy szüksége volt valamiféle nemzetközi elismerésre". Éppen ezért a TVE és spanyol lemezkiadók vezetői járták Európát, lemezszerződéseket kínáltak helyi művészeknek, valamint megvették később soha adásba nem kerülő tv-sorozatok jogait cserébe a Massielnek juttatott szavazatokért. A La, la, la című sláger, amely a mai napig igen népszerű Spanyolországban, végül elütötte az elsőségtől az abszolút esélyesnek tekintett, Cliff Richard által előadott Congratulationst.

Sir Cliff a csalás hírére rögtön bejelentette, hogy követeli rehabilitációját. "Annyi évig éltem a második helyezett bélyegével, hogy csodálatos lenne, ha a dalfesztivál hivatalos képviselője felkeresne és közölné velem: Cliff, te nyertél. Ha tényleg kiderül, hogy én voltam a győztes, én leszek a világ legboldogabb embere " - nyilatkozta az énekes a The Guardian című brit napilapnak.

Bjorn Erichsen, az Eurovízió programigazgatója kétségeinek adott hangot. "Franco ragaszkodott országa sikeréhez? Végül is nem a NATO-ról, nem az Európai Unióról, vagy valamilyen fontos politikai kérdésről volt szó, hanem csupán egy vacak kis dalversenyről" - felelte a L,Express című francia hetilap kérdésére, de azért némi malíciával hozzátette: "elképzelhető, hogy valami igazság mégiscsak van a csalásban."

Maga Massiel egyelőre nem kommentálta az ügyet, annál inkább Joan Manuel Serrat, akinek a dalt eredetileg szánták. Serrat lemondta a részvételt, mivel nem engedélyezték neki, hogy anyanyelvén, katalánul énekelje a dalt. A tartományi nyelvet, akár a többi spanyolországi kisebbségét, minden erővel elnyomták a Franco-rezsim idején. "Ha visszatekintünk arra, hogy micsoda propagandagépezetet mozgósítottak annak érdekében, hogy Massielből nemzeti hőst csináljanak, nyilvánvalóvá válik, hogy itt nem csupán egy dalfesztiválról volt szó. Mindez a rezsim dicsőítését szolgálta" - mondta Montse Fernandez Vila, a dokumentumfilm producere.

Mellesleg a Congratulations sokkal nagyobb nemzetközi sláger lett, mint a La, la, la, de Cliff Richardnak soha nem sikerült euroviziós dalfesztivált nyernie. 1973-ban próbálkozott még egyszer, de akkor már csak a harmadik hely jutott neki.