Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

'Feloldozást akartam adni'

2001.09.26. 21:59
Kapcsolódó cikkek (1)
A Lakoma szeptember 26-tól 29-ig, és a Budapesti Őszi Fesztivál keretében november 4-én látható a Trafóban. Az előadások kapcsán a társulat alapítójával beszélgettünk.
Index: - Miért lett Lakoma a darab címe?

Frenák Pál: - A darab ötletét Wintenberg Festen című filmje adta. Az én koncepcióm szorosan nem kötődik ugyan a filmhez, de a filmben is megtalálható az a motívum, hogy egy ünnepi ebéd, egy lakoma során az emberek leülnek egy közös asztalhoz, kapcsolatba lépnek egymással, és fokozatosan feltárulkoznak egymás előtt. Ez a feltárulkozás az, ami a darabban is megjelenik. És ennek a filmnek a jellemzője az, ami engem megfogott, hogy valamiképpen nyers állapotban hozza felszínre a tényeket.

Index: - Mi volt az alapgondolat, amit mindenképpen át akartál adni a darabbal?

F.P.: - Azt lehetetlen elmondani, "miről szól" a Festen. Vannak kiindulópontok, ahonnan elindultunk, de egy darab olyan képlékeny anyag, aminek olvashatónak kell lennie, mindenkinek a saját olvasatát kell kapnia róla. Ha nem olvasható, akkor az embernek abba kell hagynia. De amit kifejez, az lényegében a mai kor brutalitása. A szemünk előtt nő fel egy sablonos generáció, ahol az emberi kapcsolatok tökéletesen üresek. Mindenki más akar lenni, és mégis hasonlítanak egymásra. A darab a realitást mutatja meg, hogy elmegyünk egymás mellett. Hogy lassítanunk kéne, mert egy hajsza az életünk.

Index: - A darab végén, de lényegében a darab közben is bevonjátok a közönséget.

F.P.: - A néző nagyon fontos szereplő. Az este során nem hagyunk számára lélegzetvételt. Nagyon érdekesek a nézők reakciói. A végén, mikor egyeseknek fel kell jönniük a színpadra, és bevonódnak abba a szörnyűségbe, ami ott kinn van, mindig azt látjuk, hogy nem mernek felmenni, de közben nagyon szeretnének is, és vívódnak a kettő között.

Index: - Maga a darab és a befejezése közt van egy erőteljes cezúra, a befejezés mintha valami egészen mást mondana.

F.P.: - A darabnak a rombolás a szisztémája. A darab úgy építkezik, hogy rombol. De a végén talán életemben először valami pozitívat akartam mutatni, egyfajta feloldozást akartam adni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.