Piroska
-10 °C
1 °C

Megnyílt a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtára

2000.11.15. 17:58
Kapcsolódó cikkek (1)
Rockenbauer Zoltán, kultuszminiszter és Demszky Gábor főpolgármester jelenlétében szerdán ünnepélyes keretek között megnyitották a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárát. A könyvtárat korábban befogadó Wenckheim-palota felújítási munkálatai 2001 augusztusában fejeződnek be.
Az Országgyűlés és a Fővárosi Közgyűlés nettó három milliárd forintos címzett támogatásából felújított bibliotéka november 20-tól már négy szinten várja a látogatókat - közölte az Indexszel Fodor Péter, a könyvtár igazgatója. A patinás Wenckheim-palotában és a két szomszédos épületben 1998-ban kezdődtek az átépítési munkálatok, és bár véglegesen csak 2001 augusztusában fejeződik be a rekonstrukció, hétfőtől mindenki igénybe veheti Központi Könyvtár kibővült szolgáltatásait - mondta Fodor.

Az új termekkel együtt jelenleg hétszáz olvasó ülhet le egyszerre, szemben a korábbi kétszáznegyven ülőhellyel. A félmillió kötet további tízezer polcfolyóméterrel bővült, így a jelenlegi huszonhétezer polcfolyóméter mintegy tizenöt évre nyújt elegendő helyet az új köteteteknek - ismertette a részleteket az igazgató.

"Médiatár" néven egy külön helyiségben elkülönített, több száz könnyűzenei CD-, CD-ROM- és videogyűjtemény várja az érdeklődőket, ezeket a helyszínen hallgatni, nézni és kölcsönözni is lehet. A könyvtár jelentős informatikai beruházásának eredményeként 20 munkaállomás rendelkezik internet eléréssel, további 200 számítógépen pedig szövegszerkesztőt és a könyvtár félmilliós adatbázisát lehet használni.

A fiatalabbak számára külön gyerekkönyvtárat hoztak létre, itt egy szeparált játékterem mellett, egy Sony Vega televízióval és HiFi-toronnyal felszerelt oktatórészleg is található. A könyvtár területén egyébként több, szemináriumra is alkalmas helyiséget alakítottak ki.

Megújult a nyitvatartási idő is. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára hétfőtől péntekig 10 és 20 óra között, szombaton 10-től 16 óráig tart nyitva. A gyermekkönyvtár hétfőtől péntekig 13 és 19 óra, míg szombaton 10 és 16 óra között várja az olvasókat.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!