A szarvasvadász és a két focista

2001.11.22. 18:54
Jól kezdődik a hétvége ha norvég és angol dj-k játszanak már pénteken. A 16. Nowsound! folytatja a sorozatot, és ismét két nagy nevet hoz Budapestre: a nemrég önálló albummal előálló norvég Teebee-t, és a RAM Records két üdvöskéjét, a Moving Fusion-t.
Teebee (Torgeir Byrknes) az utóbbi években körbejárta a világot, egyike lett a legfelkapottabb dj-knek és zenei producereknek. Ez különösen annak fényéban nagy teljesítmény, hogy a britek uralta drumandbass felsőházba csak ritkán kerül be idegen, különösen egy norvég.

Szülővárosa Torgen, otthona viszont a repülőgép, mellyel városról-városra utazgat, hogy bemutathassa tudását, zenéit, népszerűsítse magát, és kiadóját, a Subtitles-t. 17 évesen csapta meg először ez a fajta zene: egy londoni osztálykiránduláson hallotta meg Ltj Bukem Demon's Theme (a Good Looking Records első kiadványa, 1991-ből!) lemezét, és - mint annyi más emberre - ez volt rá olyan hatással, hogy elkezdjen Norvégiában barátaival bulikat szervezni.

1995 környékén aztán úgy döntött, hogy nem élheti ki teljesen magát síeléssel, rénszarvasvadászattal, ezért London felé kezdett kacsingatni, és a Certificate18 kiadó előadója lett, ahol a mai napig is tag, és itt jelent meg albuma is. Korábbi zenéi kísérletibbek voltak, majd inkább a táncolhatóságra ment rá. Dolgozott Missy Elliot és Brandy zenéken, r'n'b feldolgozásai is jelentek meg ebben az időszakban. Új albumán (Through the Eyes of a Scorpion) újra experimentálisan sötét zenékkel jelentkezett. Ezt mutatja be nekünk pénteken az album promoturnéja alkalmából.

Moving Fusion
A brit Moving Fusion duó (Jeff Langton és Dan Sparham) várhatóan reszelni fog. "A basszusnak olyannak kell lennie, hogy a gyomrodba hasítson, a cin pedig nem árt, ha szétüti a dobhártyád" - állítják. A RAM kiadóhoz tartozó srácoknak nem büszkélkedhetnek tucatnyi albummal, ezt azzal indokolják, hogy Andy C (a RAM kiadó feje, mellesleg a világ egyik legjobb dj-je, és nem utolsó producerként sem) csak az igazán jó, ütős darabokat válogatja ki elkészült számaik közül kiadásra. (Hiába, a RAM név kötelez.)

Első közös munkájukat 1996-ban a Trouble on Vinyl Code of the Streets lemezén hallhattuk, akkor még Outta Dynamics néven. Az első siker azonban már RAM kiadványként látta meg a napvilágot - a Sound in Motion album sampleren kidobott Turbulence hozta meg nekik az elismertséget. Iskola óta ismerik egymást, folyton együtt lógtak, környezetükben olyan arcokkal, mint a már említett Andy C, Ant Miles és Shimon (ők hárman alakítják a Ram Trilogy formációt). Tőlük tanulták meg, hogy száz százalékos erőbedobás nélkül nem lehet jót alkotni. Szabadidejüket is együtt töltik, fociznak, az érdekesség kedvéért mindig egymás ellen, így a pályán előtörő indulatokat a stúdióban tudják levezetni, és fordítva.

Nowsound! 16 - Nov. 23. - Home Club
Fellépők: TeeBee, Moving Fusion, Palotai, Midlow / kisterem: TB Gon & Marvin, PZB, Erká
Belépő: 2500/3000