Tankönyv műkincsgyűjtéshez

2001.10.10. 13:58
Az egy nap alatt több tíz- vagy akár százmillió forint értékű árveréseket lebonyolító galériák új gyűjtőréteg megteremtésébe kezdtek. Ennek érdekében "tankönyvet" adnak ki, és szabadiskolát szerveznek. Az itt megszerzett tudás alapján még azok is jól befektethetik pénzüket a műtárgypiacon, akik a tőzsdéből már kiábrándultak.
Néhány kivétellel összeállt a nagy művészeti és festményárverezők őszi-téli programja, a galériák szinte az egész, szezont "belakták". A cégek a hagyományos, több tízmilliós forgalmú árverések mellett új utakat keresnek, bővítik tevékenységi körüket. A BÁV Rt. például megkezdte internetes aukciós vállalkozását, melynek keretében a hálózat valamely üzletében bemutatott műtárgyakat a világhálón keresztül vásárolhatják meg az érdeklődők. További részletekkel honlapjuk szolgál. Újdonság az is, hogy Kieselbach Tamás, az egyik legnagyobb galéria tulajdonosa olyan összefoglaló kötetet kíván megjelentetni a 20. század magyar képzőművészetéről, amely tankönyvként, kézikönyvként, illetve a külföldi műértők számára a kevéssé ismert magyar művészet reprezentációjaként egyaránt használható. A mű-Terem Galéria "szabadiskolája" most kezdte meg működését, a 2001/2002-es tanév anyagát a 19. századi magyar és magyar vonatkozású piktúra szolgáltatja, az előadók között a téma legjobb művészettörténészeit, szakértőit találjuk. A szabadiskolába mindenkit várnak, aki szeretné tudni, hogyan is kell értékelni egy-egy festményt, milyen szempontok alapján érdemes befektetni pénzünket.

A Nagyházi Galéria tavaly új üzletet nyitott a Belváros egy másik pontján, most pedig egy pécsi üzlettel gazdagította hálózatát, kapcsolódván a dél-dunántúli város pezsgő régiségpiacához, amelyet a pécsi vásárhoz is szoros szálak fűznek. A Blitz Modern a most megnyílt Meo - Kortárs Művészeti Gyűjtemény, vagyis az első hazai magánkezdeményezésű múzeum fogadóépületében folytatja tevékenységét, kínálata is ennek megfelelően a mai és a klasszikus avantgárd haladó művészeiből áll majd. A tervek szerint ebben a félévben is sor került kortárs árverésre a Blitzben. Itt azok a fiatal művészek is megmérettethetik alkotásaik értékét, akiknek festményei ma még ugyan nem milliós értéket képviselnek, de jó befektetésnek bizonyulhatnak.

Árverések októberben

Okt. 12. Kieselbach Galéria (festmény)
Okt. 16-18. Nagyházi Galéria (művészeti)
Okt. 19. Arte Galéria (grafika)
Okt. 24-25. Polgár Galéria (művészeti)
Okt. 29-30. BÁV Rt. (művészeti)