Kiállították a World Press Photo nyertes magyar képeit

2008.09.18. 11:45
Péntektől láthatóak Gárdi Balázs Afganisztánban készült képei, amikkel az idei World Press Photo pályázaton az általános hír kategória első helyezettje lett és a sorozat kategóriát is megnyerte.

A World Press Photo pályázat általános hír kategóriájának első díját magyar fotós, Gárdi Balázs nyerte az afganisztáni háború mindennapjait dokumentáló képeivel. A felvételeket bemutató kiállítás holnap nyílik meg a Millenárison.

Gárdi Balázs nyertes sorozata

Gárdi Balázs az elmúlt év csaknem felét Afganisztánban töltötte, ahol egy ott harcoló amerikai szakasz mellett dokumentálta, hogy a világ legjobban felszerelt hadserege vívott kiélezett küzdelmet a világ egyik legkezdetlegesebb módszereivel harcoló gerillái ellen.

Az amerikai szakasz, aminek árnyékában Gárdi bejárta az országot, éles harcokat vívott, többen közülük nem élték túl. „Többször voltunk éles helyzetben, amikor a tálib harcosok tűz alatt tartottak minket. Félelmeimről azonban a munkám nagyrészt eltereli a figyelmet. Folyamatosan kell alkalmazkodni és figyelni arra, hogy a gyorsan változó helyzetben életben is maradjak.” – vall Gárdi Balázs a munkája során megélt veszélyekről.

Elmondása szerint a World Press Photo pályázat és a díjnyertes képekből készült kiállítás világszerte fontos szerepet tölt be az emberek tájékoztatásában. A World Press Photo pályázaton az idén 125 országból, több mint ötezer fotóriporter összesen több mint 80 ezer képpel pályázott. A 13 tagú nemzetközi zsűri 23 ország 59 fotóriporterét díjazta 10 különböző kategóriában. A megmérettetésen Gárdi Balázs, Szigetváry Zsolt, Berekai Anna és Tomasz Gudzowaty összesen 4 díjat nyertek.

A World Press Photo független, non-profit szervezet, amely 1955-ben alakult meg Hollandiában. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A díjazott fotókból egy vándorkiállítás készül, amit évről évre több mint kétmillió ember tekint meg a világ több mint 50 országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hat nyelven jelenik meg. A World Press Photo budapesti kiállítása már harminc éves múltra tekint vissza.