Egy nap Grazban Gauguinnel

2000.09.28. 15:15
Szeptember utolsó hétvégéjén érdemes kiugrani Grazba, ahol október elsejéig tart nyitva a Joanneumban a Gauguin-tárlat. A több mint száz művet felvonultató kiállításon a művész impresszionista tájképei, önarcképei és a breton parasztok mindennapjait ábrázoló festményei és grafikái mellett helyet kapott néhány tahiti festménye és kerámiája. A Neutorgassén található múzeum mindennap 10-től este 7-ig van nyitva, csütörtökön este kilencig is. A belépőjegy felnőtteknek 120, nyugdíjasoknak 60, diákoknak 50 schilling.
Paul Gauguin (1848-1903)
A múzeumtól néhány perces sétára van Graz óvárosa, amelyet tavaly vett fel az ENSZ a világ kulturális örökségének listájára. Ha az időjárás megengedi, a főtér szabadtéri kávézóiban remek bécsi kávét szürcsölve tehetünk megjegyzéseket az elhaladókra. Vigyázzunk azonban, magyarokkal ugyanis a világ bármely pontján összefuthat az ember.

A főtérről érdemes felgyalogolni a Várhegyre (Schlossberg), az Óratoronyhoz, ahonnét remek kilátás nyílik a házakra és a várost átszelő folyóra. Lusták mehetnek a siklóval (Schlossbergbahn) is, amely 1894 óta szállítja utasait a meredek hegyoldalon fel és le, manapság húsz helyi egység fejében.

Fegyvermániásoknak ajánlott a Landhausban található fegyvertárlat, amely a világ legnagyobb gyűjteményével büszkélkedik. 1551 óta gyűjtik a páncélokat, kardokat, puskákat és egyéb fegyvereket, jelenleg 30 ezer darabnál tart a kollekció. A múzeumshopban vásárolt korhű kardmásolattal hatékonyan távol tarthatjuk a Szabadságpárt kampányembereit, akik már az október 16-i választásokra készülnek.