Művészetté lesz a taxisblokád

2005.03.24. 13:34
Fiatal képzőművészek filmzenét írnak mindenki életére, zenét szereznek ipari hajszárítóra és a Stockholm és Tallin között cirkáló tengerjáró hangtérképét festik a Szabadság hídra.
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület 1991 óta rendezi meg minden év tavaszán Gallery by Night címmel egyestés kiállításainak sorozatát, 1997-től külföldi művészek és kurátorok bevonásával.

Öt napon keresztül minden este a képzőművészeti programok a fiatal művészgeneráció legfrissebb tevékenységébe engednek betekinteni. A kiállítás időtartama alatt naponta más-más kortárs képzőművész ill. művészeti csoport arra az egy alkalomra tervezett munkájával találkozhat a közönség.

A Gallery By Night rendezvénysorozat keretében olyan művészeti alkotások kerülnek bemutatásra a budapesti Stúdió Galériában (V. kerület, Képíró utca 6.), amelyek megközelítésükben nem pusztán a hagyományos képzőművészeti határokon belül mozognak, hanem átnyúlnak más, főként zenei és kísérleti területekre, emellett a 8-10 művészeti projektből jó néhány nem a Stúdió Galériában, hanem a galériához közeli külső helyszíneken, a pesti belvárosban zajlik majd. Ilyen külső program lesz például Szakál Tamás és a finn Tuomo Tammenpää alkotópáros hang és videóinstallációja a Szabadság híd pesti hídfőjének híd múzeumában, ill. Rácz Márta sétálóprojektje, melyben több budapesti közterületen a helyszínnel párhuzamba állítható filmbetétdalok hallgathatók meg.

Csütörtökön és pénteken napközben Szakál Tamás és Tuomo Tammenpää mutatják be Helsinki, Stockholm és Tallin között cirkáló tengerjáróra készült hangtérkép-installációjukat mutatják be a Szabadság híd pesti hétfőjénél.

Csütörtökön este Bodó Sándor Példának okáért elnevezésű projektjében autóriadók hangját vette fel a külső zajokkal együtt, ebből állított össze egy különleges hangmontázst. Az esemény részeként a Tilos Rádió este nyolc órától sugároz egy az 1990-es taxisblokád idejéből származó archív hírválogatást.

Pénteken Szabó Eszter Ágnes fodrászatokban használt szárító eszközöket transzformál zenegéppé, hogy megmutassa hazai ambientszerzők munkásságát, később pedig Rácz Márta viszi filmzenesétára az érdeklődőket, hogy mindenki megtapasztalhassa milyen, ha lágy vonósok kísérik az életét.