Vienna Scientists a Cafe La Venturában

2002.02.22. 15:20
A kortárs elektronikus zenét akusztisukan megbolygató bécsi Cafe Drechsler élő performanszát a Vienna Scientists dekkjét erősítő Darcosan támogatja meg szombat este a Cafe La Venturában.
A Third Generation Bécs kivalóságait bemutató sorozatának aktuális csemegéje a Gelee Royal. A heti rendszerességű rendezvénysorozat a Burgartenben található Palmenhaus-ban indult tavaly nyáron, majd 35 sikeres rendezvény után átköltözött Bécs legendás Jazz Klubjába, a Porgy & Bess-be, illetve november óta Krakkóban is megrendezik havonta.

A sorozat koncepciója, hogy a nemzetközileg elismert zenészek és dj-k vagy feltörekvő újoncok a videojockekkal együtt minden alkalommal egy improvizativ estet hoznak létre. A "Live Jam Sessions" során annak ellenére nem merül fel semmi probléma, hogy a művészek gyakran életükben először találkoznak a színpadon.

A Gelee Royal koncepciójáért és művészi vonalának koordinációjáért a nemzetközileg elismert dobos és producer Alex Deutsch alias aleXdrum a felelős, aki többek között olyan hirességekkel dolgozott már együtt mint Jamaaladeen Tacuma (Bass többek között Ornette Coleman, Jeff Beck, James Blood Ulmer, The Roots, stb. számára), George Clinton (Parliament), Delma Brown (Keyboards többek között Sting, Peter Gabriel, stb. számára), Dough Wimbish (Bass többek között a Livin Colour, Depeche Mode, Mick Jagger számára).

Cafe Drechsler Live

A zenekar (Ulrich Drechsler - saxofon, Oliver Steger - kontrabass, Alex Deutsch - pots+pans) a kortárs elektronikus zenét (drumandbass, triphop, breakbeat, stb.) vezeti következő fázisába. Ezúttal kizárólag akusztikus formában is hallható lesz, amit csak klubbokban, partikon fellépő dj-k lemezjátszóiról foghat az ember.

A Cafe Drechsler kerül mindenfajta előre elkészített zenét, kompoziciót, minden hang kizárólag az adott pillanat szüleménye. A zenekar szinte kimeríthetetlen repertoárral rendelkezik, ráadásul minden fellépés alkalmával meghívnak egy vagy több vendég zenészt vagy dj-t.

Darcosan (Vienna Scientists)

Darkosan súlyos drámenbéz-szettjeivel a ´90-es évek közepe óta oszlopos tagja a bécsi szcénának, a legkiválóbb klubokban zúzta már le a közönség arcát, mint a Flex, Meierei, Volksgarten, WUK stb.

Apja zenei izlése, a klasszikus 60-as évek zenei világa, mint a Pink Floyd, James Brown, a Beatles vagy a Rolling Stones is gondolkodóba ejtette annak idején. Bakelitkollekciójának alapjait is neki köszönheti, az elektonikus úttörői közül Kraftwerk és Jean-Michel Jarre lemezei formájában. 13 évesen, ugyancsak apja kezdeményezésére, elkezdett dobolni egy helyi zenekarban.

Miután 1992-ben felbomlott a zenekar, becserélte dobhangszereit két 1210-es Technics lemezjátszóra és elkezdett dj-zni az akkoriban flesselő techno- és tribal-szcénában. 1996 körül, mikor masszív sikereket kaszált jófajta szettjeivel, felfedezte a drumandbass-t, amit közelebbinek érzett zenei múltjához.

Hamar az egyik meghatározó arca lett a stílusnak. 1997-ben jelent meg első saját produkciója, a "the Babe Factor" a híres Vienna Scientists kiadónál, melyet 2001 őszén egy kooprodukció követett Alex Deutsch-val.