Lopott műkincsekkel van tele a Getty

2005.11.02. 13:53
A világ egyik leggazdagabb múzeumának tartott Los Angeles-i Getty Múzeum vezetői összejátszva a műkereskedőkkel negyvenkét olyan római kori és etruszk műtárgyat vásároltak, amelyekről tudták, hogy lopottak és illegálisan kerültek az országba.

Az 1976-ban elhunyt olajmágnás J. Paul Getty, a múzeum alapítója rövid idő alatt annyi műkincset gyűjtött össze, mint amennyit más múzeumok esetében a hozzáértő műgyűjtők nemzedékei szoktak.

#alt#
Getty múzeum
Forrás: contaxcameras.co.uk

Szép kis botrány alakul

A világhírű múzeum gyűjteménye azonban lehet, hogy ugyanolyan gyorsan elvész, mint ahogyan megszületett - adta hírül a Magyar Rádió washingtoni tudósítója. A napokban bizottságot hoztak létre annak kiderítésére, igaz-e, hogy a múzeum vezetősége összejátszva a műkereskedőkkel hosszú évek óta lopott műtárgyakat vásárol.

A hírek szerint a múzeum illetékesei negyvenkét darab római kori és etruszk műtárgyat vásároltak az ókori gyűjtemény kuratóriumának közreműködésével, amely tudta, hogy a műtárgyak lopottak, és illegálisan kerültek az Egyesült Államokba. A lopott kincseket közvetítő műkereskedő pedig görögországi villa megvásárlásához segítette a kuratórium vezetőjét.

Ráadásul az is kiderült, hogy a múzeum felügyelő-bizottságának elnöke luxuséletet élt a múzeum, vagyis az adófizetők pénzéből, első osztályú repülőjegyekkel, bérelt jachtokat utazgatott és vásárolt egy Porschét is. A visszaélésekkel kapcsolatban a kaliforniai igazságügyi miniszter nyomozást rendelt el.