Giacometti életmű-kiállítás Magyarországon először

2004.03.22. 15:38
Újabb képzőművészeti világsztár, Giacometti szobrász és festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.
Alberto Giacometti (1901-1966) szobrász és festőművész életmű-kiállítása hétfőn nyílt meg Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban.

"Azt a meghatározó élményt élheti át most a magyar közönség, amely a Svájcban gyökerező, a párizsi avantgárd vezéralakjának összeurópai művészetet képviselő Alberto Giacometti munkái képviselnek" - mondta ünnepi beszédében Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere a megnyitón.

Néző fejek Felix Baumann, a zürichi Alberto Giacometti Alapítvány elnöke kitért arra, hogy a XX. századi művészetet alapvetően befolyásoló alkotó egyedülállóként járta a maga útját. Mint elmondta, 1964-ben alakult meg az Alberto Giacometti Alapítvány, amely Hans Grether és a bázeli galériás Hans Beyeler segítségének köszönhetően az alapítvány hozzájutott egy amerikai iparmágnás átfogó Giacometti-gyűjteményhez. Maga a művész is ajándékozott műveket az alapítványnak.

Néző fej

Az 1966 januárjában elhunyt művész életmű-kiállításán 56 szobrot, 17 festményt és 15 rajzot tekinthetnek meg az érdeklődők. A szobrászati válogatásban olyan főművek is szerepelnek, mint az 1929-ben készült Néző fej, amellyel Giacometti a párizsi avantgárd ünnepelt művésze lett, valamint megtekinthető az 1933-34-es datálású Kubus című szobor.

Az alkotó 1940 körül jutott el az elvékonyított, magasba nyúló alakokhoz. Ezek sorából látható többek között A kocsi, valamint az Összeeső férfi című bronz munka.

A nem szállítható, gipszből készített műveket a Giacometti életét végigkísérő fotográfus, Ernst Scheidegger képei mutatják be.

A művész festészetének középpontjában a portré állt. Szerepelnek a tárlaton a híres Janaihara-sorozat darabjai is, amelyeket Janaihara Iszaku japán filozófiaprofesszorról készített. A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legnagyobb attrakciójának ígérkező kiállítás június 15-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.