'Isten' vezeti az amerikai zenei toplistákat

2001.10.26. 00:27
Szeptember 11-e óta soha nem látott rohamban vásárol be hazafias dallamokból az Egyesült Államok lakossága.
A Columbia Records által kiadott "God Bless America" (Isten áldd meg Amerikát!) című válogatás október 21-i - zenei forgalom szempontjából meglehetősen nyugodt - héten közel 181 000 példányban fogyott el. A Columbiát tulajdonló Sony Music sietve bejelentette, hogy a - Bob Dylan, Celine Dion és Bruce Sringsteen dalait is tartalmazó - kiadvány eladásából befolyó összeg "jelentős részét" annak az alapítványnak utalják át, melyet WTC-tornyok áldozatai számára hoztak létre.

Az amerikai lemezbolt-hálózatok képviselői beszámoltak arról is, hogy a klasszikusok mellett a hangzatos című dalok is hamar elfogytak a polcokról, Whitney Houstontól (The Star Spangled Banner), Ray Charleson keresztül (America The Beautiful) egészen a countryénekesnő Lee Greenwoodig (God Bless The U.S.A.). A terrortámadások után jótékonysági koncertek szervezésében fontos szerepet vállaló U2 és Bruce Springsteen korábbi kiadványait szintén elkapkodták.

A szeptember 11-ét követő hazafibiznisz egyik legnagyobb nyertese mégis Enya lett, akinek "Only Time" című dalát a támadások után remixelték. A kislemez sikere nyomán a "Day Without Rain" című lemez a kiadása utáni 48. héten is 4 százalékos növekedést könyvelhetett el, és ezzel 3,1 millióra emelkedett az eladott példányok száma.