Elkapták a graffitikirályt

2005.08.24. 11:19
Több millió dolláros kárt okozott Borf, aki nevető arcképével szórta tele Washingtont, és már egész Amerikában koppintották.

"A felnőtté válás egyenlő a megadással" - ez volt egyik kedvenc üzenete. Ilyen és hasonló szövegek kísérték hatalmas falfirkáit, amelyeket mindig "Borf" néven írt alá. Hónapokon át egy ismeretlen graffitiművész rajzolta tele Washington egy pimasz mosolyú fiatalember portréjával, akinek felemelt kezében egy festékszórót tart. Az amerikai főváros rendőrsége végül tetten érte és őrizetbe vette a "graffitikirályt" és fény derült művészetének mozgatóira is.

Borf jót tesz a májnak


Még több graffiti - Klikk!
"Borf" egy 18 éves amerikai képzőművészeti főiskolai hallgató, eredeti nevén John Tsombikos. Az általa rajzolt arc pedig legjobb barátját ábrázolta, aki két évvel ezelőtt öngyilkosságot követett el. Az ő becenevét használta "művésznévként". A rajzok a lehető legkülönbözőbb helyeken jelentek meg, hidakon, útjelző táblákon, üzleteken, középületfalakon, például egy arcképet festett tavasszal a Rossevelt-hídra, míg nevével teleszórta Washington belvárosát is.

Az alkotásokat "Borf" gyakran anarchista szöveggel, máskor egyszerű bolondozásokkal kísérte: "A tulajdon rablás", "A felnőttek szavatossága lejárt", Borf jót tesz a májnak". A graffiti-invázióra az emberek sokféleképpen reagáltak: voltak, akik felháborodottan tiltakoztak, akadtak, akik a köztulajdon kártevőjét látták benne csupán, másik viszont lelkesen üdvözölték, hogy végre jön egy vidám fickó, aki egy kis színt visz a szürke hétköznapokba. A graffitikről, rejtőzködő személyiségéről széles körű vita kezdődött az interneten, ahová a rajzok is felkerültek.

Borf halott

Az egyelőre rejtély, hogyan tudta megalkotni "Borf" a nehezen megközelíthető, több méter magasságban lévő felületeken, hosszú órák munkáját igénylő műveit úgy, hogy sokáig észrevétlen maradt, pedig többnyire Washington legforgalmasabb pontjait választotta ki. Néhány alkotása még New York-ban és San Franciscóban is megjelent. Népszerűségének biztos jele volt, hogy már utánzói is akadtak, köztük olyanok, akik le akarták járatni. A művész nem vállalta például a "Borf gyűlöli Istent" feliratot, amelyet az egyik "jóakarója" egy templomra festett.

Borfot a Washington Post értesülései szerint Diane Groomes nyomozó fogta el lakossági bejelentés alapján, amint két társával együtt éppen reggeli kőrútjukra indultak fél tucat festékes flakonnal felszerelkezve.

Tsombikost letartóztatása után csak annyit mondott bilincsbe verve a rendőröknek: "Borf halott". A hírek szerint köz- és magántulajdon rongálása miatt állítják majd bíróság elé, és akár több éves börtönbüntetést is kaphat.