Nem veszik vissza Günter Grass Nobel-díját

2006.08.16. 11:05
Kizárta a svéd Nobel Alapítvány annak lehetőségét, hogy megfosszák Günter Grass német írót az irodalmi Nobel-díjtól, miután szombaton beismerte, 17 évesen a Waffen-SS tagja volt. A beismerés után hatalmas politikai és irodalmi botrány vette kezdetét, melynek csak az egyik érdekes pontja, hogy a nácizmus leghíresebb kutatója kételkedik benne, hogy a haditengerészettől bárkit is átirányítottak volna a nácik elitalakulatához, ahogy azt Grass állítja.

A Nobel alapítvány igazgatója a Nobel-szabályzatra hivatkozva leszögezte: a díj örök időkre szól. "Még sohasem fordult elő, hogy visszavontak volna egy Nobel-díjat" - nyilatkozta Michael Sohlman a Dagens Nyheter című stockholmi lapnak. Grassnak 1999-ben ítélték oda a rangos elismerést. A Stockholmi Akadémia indoklásában azt emelte ki, hogy Grass írásaival hozzájárult Németország nemzetiszocialista múltjának nyilvános feldolgozásához.

Az Európa Kiadó szeretné megjelentetni a naplót


Günter Grass

Mint ismert, az író múlt szombaton beismerte, hogy tizenhét évesen az egykori náci párt fegyveres alakulatának, a hírhedt Waffen SS-nek a tagja volt. Günter Grass a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában először beszélt arról, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS egyik páncélos hadosztályába, amely az akkori cseh- és morvaországi protektorátusban teljesített szolgálatot. Minderről részletesen beszámol majd önéletrajzi naplójában, amelyet a göttingeni Steidl kiadó a tervek szerint szeptemberben jelentet meg.

Günter Grass önéletrajzi naplóját várhatóan az Európa Könyvkiadó adja majd ki, hiszen Günter Grass "házi szerzőnek" számít náluk, két évtizede ők adják ki magyarul a német szerző műveit. Barna Imre, a kiadó igazgatója közölte, kiadási szándékukat már jelezték a német író kiadójánál. "Bízom abban, hogy jövőre kiadjuk" - mondta a kiadó vezetője.

A politikusok visszakérnék Grasstól a díjat

Günter Grasst védelmébe vette a német parlament alelnöke. Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke arra szólította fel pártját, az SPD-t, hogy álljon az író oldalára, "ne kezelje leprásként Günter Grasst". Thierse egyszerűen abszurdnak nevezte, hogy sokan most "politikai és erkölcsi nullának" igyekszenek feltüntetni az írót. "A Waffen SS-tagság beismerése semmit nem változtatott Grass életművén" - hangsúlyozta, ugyanakkor értetlenségét fejezve ki azzal kapcsolatban, hogyaz író miért nem korábban állt elő a beismeréssel.

A Bundestag kulturális bizottságának elnökhelyettese, az ugyancsak szociáldemokrata Siegmund Ehrmann szerint azonban Grass beismerése árnyékot vet az író életművére. Az SPD képviselője szerint Grassnak ugyanazt a mércét kellett volna saját maga elé állítania, mint amellyel másokat mért. Egyes konzervatív politikusok, köztük a CDU kulturális felelősének számító Wolfgang Börnsen ugyanakkor egészen odáig elmentek, hogy felszólították Günter Grasst: mondjon le irodalmi Nobel-díjáról.

A történész kételkedik Grass igazmondásában


Hannes Heer
Forrás: heise.de

Günter Grass megkerülte SS-múltjának legkínosabb kérdéseit - állítja a nácizmus egyik leghíresebb német kutatója. Hannes Heer történész a Der Spiegel online kiadásának nyilatkozva több részletében is megkérdőjelezte az író vallomását - olvasható a Magyar Hírlapban.

Heer furcsának tartja, hogy elutasították az ifjú Grasst, amikor önként jelentkezett egy tengeralattjáróra. Szerinte 1944-ben még javában toboroztak újoncokat a haditengerészetnél. "Hogy a hadseregtől bárkit csak úgy átirányítottak volna a nácik elitalakulatához, a Waffen SS-hez, ez nekem új" - nyilatkozta a korszak kitűnő ismerőjének tartott történész. Heer szerint a Waffen SS-nél a kiképzés része volt a politikai oktatás, a náci fajelmélet és a hősiesség kultusza.

A történész úgy véli, az író kitért a kényes kérdések elől. Nem beszélt arról, hogy a Waffen SS katonái a fogságukba kerülő ellenséget általában megölték és hallgat az árulók (katonaszökevények, nem engedelmeskedő civilek) elleni megtorlásokról. "Érdemes lenne rákérdezni ezekre Grassnál. Nem azért, hogy elítéljük, hanem, hogy nyilvánvalóvá váljon, mit is gondolt akkor normálisnak" - jelentette ki Hannes Heer.