Elakadt a Budapestre tartó többmilliárdos műkincs

2008.12.10. 17:11
El Greco Evengélista Szent János című festményét több milliárdra biztosították, Budapestre tart, de elakadt valahol útközben. a Szépművészeti Múzeumban elmaradhat a kiállítás-megnyitó.

A Szépművészeti Múzeumban pénteken nyíló Jézus nyomában - El Greco Szent Jánosa című kiállításra a madridi Prado múzeumból érkezik több nagy értékű festmény. A kölcsönkapott festmények közt van El Greco Evangelista Szent János című műve is, sőt erre a festményre fűzték fel az egész kiállítást, de a festményt szállító kamion az időjárási viszontagságok miatt elakadt Európában. (Azt a szervezők sem tudják, hogy mindez mit is jelent pontosan, hol és miért akadt el a kamion, biztonsági okokból velük sem közölték a részleteket.)

Ha a szállítmány nem ér ide időben a megnyitóig, azaz csütörtök délutánig az El Greco kép, az Index értesülései szerint veszélybe kerülhet a megnyitó is. A Szépművészeti Múzeum a rakomány késéséről szóló információinkat hivatalosan is megerősítette, de a kamion útvonaláról és a szállítás egyéb körülményeiről biztonsági okokból nem árultak el semmit. A kép biztosítási értéke ugyanis több milliárd forint.

Kamarakiállítás

A spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének, a krétai származású El Greco művészetének gyökereit, a festészetét ért itáliai hatásokat, alkotásainak ihletőit mutatja be a Szépművészeti Múzeum december 12-én nyílt kiállítása.

A Jézus nyomában című tárlat középpontjában a madridi Pradóból kölcsönzött Evangélista Szent János című festmény áll, melyet a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott több mint 40 alkotással együtt láthat a közönség. A Géniuszok és remekművek című kamarakiállítás-sorozatba illeszkedő tárlat festmények, szobrok és metszetek segítségével ad képet a mester művészetének hátteréről.