Késik a Holokauszt Emlékmúzeum megnyitása

2002.02.11. 18:43
Súlyos egyensúlyi hiányosságokhoz vezet a magyar történelem, illetve Magyarország nemzetközi megítélésében, hogy a Terror Háza már elkészült, míg a holokauszt ügyével foglalkozni hivatott dokumentációs központ és emlékmúzeum kialakítása még mindig nem kezdődött el - mondta Vámos Tibor, a Magyar Auschwitz Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn.
Az alapítvány elnöke szerint a szervezet - többszöri, szóban tett észrevétele után - hétfőn írásban juttatta el a beruházás késedelmével kapcsolatos aggályait megfogalmazó állásfoglalását Rockenbauer Zoltánhoz, a nemzeti kulturális örökség miniszteréhez.

Vámos Tibor emlékeztetett: a kulturális tárca 1999-ben - még Hámori József minisztersége idején - vállalta, hogy elkülönített költségvetési keretből másfél év alatt helyreállítja a főváros IX. kerületében, a Páva utcában álló - 15 éve nem használt - zsinagóga épületét, ahol kialakítja az állandó holokauszt emlékkiállítást és dokumentációs központot.

Sorozatos halasztások

A romos zsinagóga-épület restaurálásáról a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) és a Magyar Auschwitz Alapítvánnyal állapodott meg.

Vámos Tibor utalt arra is, hogy a beruházás kezdete időközben módosult: az építészeti tervpályázat lezárulta után, 2000. decemberében elhangzottak szerint 2001. első felében kellett volna elkezdeni a Budapesti Zsidó Hitközség és a Mazsihisz közös tulajdonában lévő zsinagóga átalakítását, felújítását.

A beruházás azóta is várat magára, immár májusi kezdésről van szó - mondta az alapítvány elnöke.

"Egyensúlyhiányok a Terror Házában"

Vámos Tibor úgy véli, "egyensúlyhiányokat mutat a történelmi visszapillantásban", hogy Schmidt Mária több nyilatkozatában is közölte: a Terror Háza a holokauszttal nagyon keveset, lényegében nem is foglalkozik, mert a múzeum a történelmi feldolgozást 1944. október 15-ével kezdi.

A Terror Háza mintegy 3 milliárd forintos, "nagyon erőltetett" beruházással hamarosan megnyílik, a történelem lényeges része - mint a holokauszt - azonban kimarad a kiállításból - nyomatékosította az akadémikus.

Vámos Tibor úgy fogalmazott: az az egyensúlyi hiányosság, amelyet a holokauszt emlékmúzeum kialakításának késedelme okoz, "nem csak a magyar tájékoztatásnak, de Magyarország nemzetközi megítélésének sem tesz jót".

Többször módosították a terveket A főváros IX. kerületében, a Pávai utcai zsinagógában kialakítandó holokauszt emlékmúzeum beruházásának kezdetéül megjelölt határidők azért módosultak, mivel a részletes építészeti tervek elkészítése és szakhatósági egyeztetése során számos, a rendezési keretterv előírásainak megfelelő módosítást kellett végrehajtani, amely a tervezettnél hosszabb időt vett igénybe - közölte Ács Tamás, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára.

Ács Tamás elmondta: a tárca folyamatosan tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) és a Magyar Auschwitz Alapítványt is a beruházás késedelmének okairól és az érintettek minden esetben tudomásul vették a határidők módosulását.

Ács Tamás kitért arra is, hogy az építési szakhatóság a tavalyi év harmadik negyedévében adta ki az építési engedélyt. A tárcánál jelenleg a kivitelező kiválasztására szolgáló közbeszerzési pályázat összeállítása folyik, amelyet még ebben a hónapban megjelentetnek a közbeszerzési értesítőben. A sikeres közbeszerzési eljárás után várhatóan májusban megindulhat az építkezés.

A szükséges tervmódosítások miatt egyébként a beruházás költségvetésére tervezett összeg közel a duplájára, mintegy 600 millió forintra emelkedett - mondta Ács Tamás. Leszögezte: az NKÖM-nek továbbra is eltökélt szándéka, hogy ezen a területen létrehozza és üzemeltesse ezt a nagy jelentőségű intézményt.