Botrány lett Peter Handke Heine-díjából

2006.05.31. 11:26
A düsseldorfi városi képviselőtestület valószínűleg nem fogja kifizetni a Heine-díjjal járó 50 ezer eurót, hogy ne Peter Handke, a jeles, de politikai nézetei miatt vitatott osztrák író kapja meg.

A három legrangosabb német elismerés közé sorolt díjat Heine szülővárosa, Düsseldorf adja, a német költő születésének százötvenedik évfordulója alkalmából idén duplájára emelt, 50 ezer eurós csekkel.

Inkább a rászorulóknak


Peter Handke

A Heine-díj odaítéléséről független zsűri dönt, s valószínűleg nem a Párizsban élő Peter Handke /Végre egy kínai, Az ismétlés, Vágy nélkül, boldogtalan, Kaspar/ kapta volna a díjat, ha a zsűri ülésére elment volna Hans-Heinrich Grosse-Brockhoff, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kereszténydemokrata kulturális államtitkára. Az államtitkárnak állítólag két szavazata van a zsűriben, de kihagyta a programot.

A botrány után a képviselőtestületben azt latolgatják, hogy az idén senki se kapja meg a díjat, mert ha Handke helyett valaki másnak adnák, az illető azt hihetné, hogy "ha nincs ló, szamár is jó" alapon kapta meg. Az is felvetődött, hogy a pénzt kapja meg a rászoruló német művészeket segítő szervezet, mégpedig annak szellemében, hogy Heinének is súlyos anyagi gondjai voltak.

Szerbbarát vagy az igazság bajnoka?

Az 54 éves Handke azért vívta ki a német értelmiség egy részének haragját, mert a kilencvenes évek balkáni háborúiban a szerbeket tüntette ki rokonszenvével. Azt a kijelentést is neki tulajdonítják, hogy "a NATO nem Auschwitzot akadályozott meg Koszovóban, hanem teremtett egyet".

Handke több könyvében is kifejezésre juttatta a szerbek iránti szimpátiáját. A Liberation című francia lapnak például azt nyilatkozta: "Ne hárítsa a világ folyton a szerbekre a felelősséget a délszláv mészárlásokért, itt lenne az ideje meghallgatni végre a muzulmán vérengzések szerb túlélőinek beszámolóit is". Handke viszont nemrég a Frankfurter Allgemeine Zeitungban vitatta, hogy Szlobodan Milosevicset valaha is áldozatnak nevezte volna.

A Heine-díj zsűrije a többségi döntés indoklásában azt hangsúlyozta, hogy "Peter Handke életművében Heinéhez hasonlóan konokul járja az igazsághoz vezető utat." Bár Handke kiadója tavaly még arról beszélt, hogy az író több díjat nem fogad el, a hírek szerint ezt a díjat nagy örömmel venné át december 13-án.