Heine vezeti a német nyelvű szerzők listáját

2005.09.07. 15:32
Heinrich Heine a legjelentősebb német irodalmár az olvasók által összeállított lista szerint.
A "bücher - Das unabha:ngige Magazin zum Lesen" (könyvek - Független magazin az olvasásról) című lapban megjelent ranglistán, amely a német nyelvű szépirodalom ötven legfontosabbnak minősített alakjának nevét sorolja fel, a Heinrich Heine kiadó közleménye szerint Friedrich Schiller a második, Karl May a harmadik helyen áll. Az osztrák Franz Kafka az ötödik, a Nobel-díjas Elfriede Jelinek a 20. helyet érte el.

Mint a közleményben Christian Jürgens, a "bücher" főszerkesztője hangsúlyozta, "nem a kritikusok, hanem az olvasók kánonját, az első igazi, mert empirikus kánont" akarták összeállítani. Ennek érdekében felállítottak egy ezres listát a bücher magazin eddigi számainak, a der Spiegel című hetilap bestseller-listáinak és a Berlini Szabadegyetem germanisztikai intézetének listája alapján, majd a szerkesztők keresőprogram segítségével internetes felmérést végeztek. Minél több találatot ért el egy szerző, annál magasabb helyre került a rangsorban. Emögött az az elgondolás áll, hogy egy-egy szerző jelentőségét abból lehet lemérni, hogy "mennyit beszélnek róla" - olvasható a közleményben.

A rangsorban az első tíz író között van Thomas Mann (4.), Wilhelm Busch (6.), Hermann Hesse (7.), Johann Wolfgang von Goethe (8.), Bertolt Brecht (9.) és Erich Ka:stner (10.), s a lista utolsó helyén Christa Wolf áll.

Az osztrák szerzők közül a további helyeken Rainer Maria Rilke (14.), Adalbert Stifter (16.), Thomas Bernhard (21.), Erich Fried (24.), Robert Musil (26.), Stefan Zweig (32.), Ingeborg Bachmann (36.), Arthur Schnitzler (37.), Elias Canetti (40.), Peter Handke (43.) és Paul Celan (45.) szerepel.