Képek az erőszak ellen

2005.04.25. 11:31
Budapesten látható először teljes egészében James Higginson I love You című fotósorozata. A művész naturalisztikus precizitással örökítette meg képein a családon belüli erőszak megrázó jeleneteit.
James Higginson amerikai művész a családi erőszak fojtó pillanatait bemutató, naturalisztikus fotóiból nyílik kiállítás az Ernst múzeumban. Enno Kaufhold, a Berlinben élő szabadúszó fotótörténész, kurátor így ír a megrázó anyagról a művész Portrais of Violence című kötethez írt utószavában: "Képei nem egyszerűen az erőszak másolásai. Ha megnézzük őket, először magunkat vizsgáljuk meg, a saját agressziónk felé irányul a figyelmünk, és a képek kapcsán egy nagyon fontos kérdést kell feltennünk: mi hogyan kezeljük ezt a jellemzőnket, miután az agresszió az emberi élőlények egyik legalapvetőbb tulajdonsága."

James Higginson,2001-4. Higginson súlyos, és kevéssé feltárt problémát jár körül fényképezőgépével. Képeinek megrázó erejét fokozza a művész saját tapasztalata: "Amikor édesapám kicsi volt, a nagyapám egy részeg kábulatában megütötte nagyanyámat, aki az ütés következtében elvetélt, és hisztérikussá vált. Annak ellenére, hogy nagyanyám nagyapámmal maradt, bizonytalanul beszélt erről az időszakról, és titkát magával vitte a sírba. Csak apám temetésén tárult fel az igazság. Az eset megmagyarázta nagyszüleim hűvös, távolságtartó, formális viszonyát. Egyben segített megérteni saját magamat, valamint családomban lévő teljesebb, és mélyebb viszonyokat is" - meséli James Higginson.

A BUMBUM rendezésében bemutatott képek nem az öncélú erőszakot hirdetik, hanem a családon belüli erőszak témájára irányítják a figyelmet. James Higginson célja a provokáció, így sok alkotása az ellentétek által kiváltott hatásra épül. Munkássága gyakran a mai világ titkairól, elkendőzött részeiről, a kimondhatatlanról igyekszik lerántani a leplet.

A kiállítást Göncz Kinga miniszter (Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium) nyitja meg a művész jelenlétében.

A kiállításhoz kapcsolódóan 2005. május 11-én szakmai beszélgetésre lesz az Ernst Múzeumban. A beszélgetést résztvevői:

Dr. Szabó Szilvia - helyettes államtitkár (ICSSZEM)
Morvai Krisztina - jogász (Női és Gyermekjogi Oktató és Kutató Központ)
Juhász Géza - Habeas Corpus Munkacsoport
Rényi András - esztéta
Betlen Anna
Készmann József - művészettörténész
Bencsik Barnabás - művészettörténész
Moderátor: Sisso (Szilágyi Szilvia, Magyar Narancs)

A kiállítás megtekinthető: 2005. április 26 - május 22. az Ernst Múzeumban. (1065 Budapest, Nagymező u. 8.).