Piroska
-12 °C
-2 °C

Képek az erőszak ellen

2005.04.25. 11:31
Kapcsolódó cikkek (1)
Budapesten látható először teljes egészében James Higginson I love You című fotósorozata. A művész naturalisztikus precizitással örökítette meg képein a családon belüli erőszak megrázó jeleneteit.
James Higginson amerikai művész a családi erőszak fojtó pillanatait bemutató, naturalisztikus fotóiból nyílik kiállítás az Ernst múzeumban. Enno Kaufhold, a Berlinben élő szabadúszó fotótörténész, kurátor így ír a megrázó anyagról a művész Portrais of Violence című kötethez írt utószavában: "Képei nem egyszerűen az erőszak másolásai. Ha megnézzük őket, először magunkat vizsgáljuk meg, a saját agressziónk felé irányul a figyelmünk, és a képek kapcsán egy nagyon fontos kérdést kell feltennünk: mi hogyan kezeljük ezt a jellemzőnket, miután az agresszió az emberi élőlények egyik legalapvetőbb tulajdonsága."

James Higginson,2001-4. Higginson súlyos, és kevéssé feltárt problémát jár körül fényképezőgépével. Képeinek megrázó erejét fokozza a művész saját tapasztalata: "Amikor édesapám kicsi volt, a nagyapám egy részeg kábulatában megütötte nagyanyámat, aki az ütés következtében elvetélt, és hisztérikussá vált. Annak ellenére, hogy nagyanyám nagyapámmal maradt, bizonytalanul beszélt erről az időszakról, és titkát magával vitte a sírba. Csak apám temetésén tárult fel az igazság. Az eset megmagyarázta nagyszüleim hűvös, távolságtartó, formális viszonyát. Egyben segített megérteni saját magamat, valamint családomban lévő teljesebb, és mélyebb viszonyokat is" - meséli James Higginson.

A BUMBUM rendezésében bemutatott képek nem az öncélú erőszakot hirdetik, hanem a családon belüli erőszak témájára irányítják a figyelmet. James Higginson célja a provokáció, így sok alkotása az ellentétek által kiváltott hatásra épül. Munkássága gyakran a mai világ titkairól, elkendőzött részeiről, a kimondhatatlanról igyekszik lerántani a leplet.

A kiállítást Göncz Kinga miniszter (Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium) nyitja meg a művész jelenlétében.

A kiállításhoz kapcsolódóan 2005. május 11-én szakmai beszélgetésre lesz az Ernst Múzeumban. A beszélgetést résztvevői:

Dr. Szabó Szilvia - helyettes államtitkár (ICSSZEM)
Morvai Krisztina - jogász (Női és Gyermekjogi Oktató és Kutató Központ)
Juhász Géza - Habeas Corpus Munkacsoport
Rényi András - esztéta
Betlen Anna
Készmann József - művészettörténész
Bencsik Barnabás - művészettörténész
Moderátor: Sisso (Szilágyi Szilvia, Magyar Narancs)

A kiállítás megtekinthető: 2005. április 26 - május 22. az Ernst Múzeumban. (1065 Budapest, Nagymező u. 8.).

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.