Hip-Hop és katedra

2001.11.07. 13:45
Cornel West nem egy tipikus rapper, közönsége sem filcekkel és flakonokkal felszerelkezve érkezett a Harvard egyetemen tartott lemezbemutatóra.
A filozófia és az afro-amerikai tanulmányok professzora most jelentette meg első albumát Sketches of My Culture címmel, a lemezen rap és beszéd keveréke hallható. A szerző szerint ez jó módszer a fekete történelem és az egyéni büszkeség üzenetének eljuttatására azokhoz, akik nem járhatnak a Harvardra és nem olvassák a könyveit.

Azoknak, akik rendszeren látogatják West egyetemi óráit, nem jelentett különösebb meglepetést a zene. A Harvard egyik első afro-amerikai professzora eddig 15 könyvet publikált faji és kulturális kérdésekről, a Race Matters (Faji ügyek) bestsellerré vált. West nagy hip-hop rajongó, kedvencei között sorolja fel Lauren Hill-t és Mos Def-et. Mint mondja, nagyra becsüli szövegeik optimizmusát és tisztaságát.

"Nem hülyítem magamat olyasmikkel, hogy rapper vagyok és semmi más" - nyilatkozta a Washington Postnak West. "-Zenémre nagyobb hatással volt Aretha Franklin, mint Jay Z. A fekete zenei hagyomány egyike a legnagyobbaknak, melyben a legkisebb részvétel lehetősége önmagában is nagy megtiszteltetés."

A cd szeptemberben jelent meg az Artemis Records gondozásában. West kiadója jelenteti meg többek között a kemény gengszter rap olyan kiválóságait, mint a "Who Let the Dogs Out" c. dallal nálunk is ismert Kurupt, and the Baha Man.