Művészi vágóhíd ellen tiltakoznak a milliárdos képzőművész szomszédai

2007.04.06. 01:27
Vágóhidakon használatos, kampós hússzállító sínrendszert szerelne fel kerítése és a műterme közé a világ egyik leggazdagabb képzőművésze, Damien Hirst. A szomszédok nem örülnek.

Fellázadtak a világhírű, excentrikus művész, Damien Hirst szomszédai. A világ egyik legjobban kereső képzőművésze ugyanis sajátos stúdió felállításán dolgozik. Az angliai Stroud elhagyott gyárépületébe vágóhidaknál használatos sínrendszer felszerelésén dolgozik. A szerkezet a ráakasztott állati tetemeket nagyméretű, tartósítószerrel teli kádakhoz szállítaná.

Gusztustalan

A szemközt lakó Kim Trinder a BBC-nek úgy nyilatkozott: "Gusztustalan, ami készül. Nem akarok mészárszéket és halott állatokat a környékre. Az a terve, hogy a megölt állatokat kiállítja. Maga csinálna ilyet?" - tett a szomszéd éles kanyart a közegészségügyi problémától az ízlés kérdése felé.

"A környékbeliek borzongva figyelik az eseményeket. Már írtam levelet a városházának, amiben arra szerettem volna választ kapni, mi lesz a zajjal, a szaggal és a hulladékokkal?" - nyilatkozott a Guardiannek Vicky Radwell, aki amellett, hogy szintén szomszéd, vegetáriánusként ismert a környéken.

Cápa

A sajátos felszereltségű műterem egyébként csak azoknak furcsa, akik nem ismerik Hirst munkásságát. A képzőművész egy sor felkavaró, halott állatból készített, formalinban ázó művel szerzett nevet. "A halál lehetetlensége az élő elméjében" című munkája hozta meg számára a sikert. A tartályban lebegő tigriscápát 18 millió forintért vette meg 1991-ben Charles Saatchi, egy csapásra híres művésszé téve Hirstöt.

2004-ben ez a munkája már 2 milliárd forintnyi összegért cserélt gazdát. Ennél magasabb áron csak egy kortárs művész, Jasper Johns munkája kelt el a világegyetemben.

Az egy évtizeden keresztül vad életet élő, neves londoni klubokból kitiltott művész többi, híres alkotása szintén feldarabolt álltokhoz és tartósítószerrel teli tartályokhoz kapcsolódik. És bár rajongói szerint ezzel a természettől és az élettől elidegenedett társadalomnak kíván tükröt tartani, a szomszédok inkább a folyamat gyomorforgató oldalát hangsúlyozzák.

Nem lesz gyilkosság

Nem aggódnak viszont a formalin helyett a körzet városházáján ülő hivatalos szervek. Will Bridges a Guardiannak elmondta, hogy a műteremben nem ölnek majd állatot. A tetemek teherautón érkeznek, és a beszállításukhoz kell majd a kampós sín.

A művész ügyvédje, Chris Mackenzie pedig azt cáfolta, hogy hamarosan vágóhídi síneket szerelnének fel. "Mi csak formalin használatára készülünk. Erre szeretnénk engedélyt kérni. Semmi dolgunk a vágóhídi sínnel."

A szóvivő elismerte, hogy a tervrajzokon szerepelt a kerítéstől a műteremig vezető sín terve, de Hirst nem érzi szükségét annak, hogy azt valóban fel is szereljék.