2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Elárverezik Hitler íróasztalkészletét

2008.09.30. 14:00
A háború végén Jack McConn, a 179-es amerikai hadsereg főhadnagya Hitler Führerbau nevű müncheni főhadiszállásának alagsorában bukkant rá az íróasztal készletre.
A müncheni egyezmény aláírása

Kedden a világ gyűjtőinek lehetőségük nyílik arra, hogy árverésen megszerezzék a történelem egyik emlékezetes pillanatának mementóját, amelynek eddig két birtokosa volt: egy második világháborús amerikai veterán - előtte pedig Adolf Hitler.

A globális online árverésre bocsátandó darab Hitler öntött bronz íróasztalkészlete, rajta a hírhedt diktátor nevének kezdőbetűi és a náci sas domborműves jelképe. Az aukció szeptember 30-án magyar idő szerint délután két órakor kezdődik a munipact.com/ honlapon. Az időpont azért érdekes, mert a készlet éppen hetven éve játszotta legjelentősebb történelmi szerepét.

Adolf Hitler ugyanis 1938. szeptember 30-án írta alá az európai nagyhatalmak vezetőivel azt a megállapodást, amely gyakorlatilag Németország kezébe adta Csehszlovákia sorsát. A kétes hírű "müncheni egyezmény" aláírásánál Csehszlovákia nem is képviseltette magát. A dokumentumot Neville Chamberlain brit miniszterelnök, Edouard Daladier francia miniszterelnök, az olasz Benito Mussolini és Adolf Hitler látta el kézjegyével. A paktum jelentette Hitlernek az első ugródeszkát ahhoz, hogy lerohanja és megszállja Európát. És ekkor még csak néhány tollvonásról volt szó, egyetlen puska sem dördült el. Az árverésre bocsátandó íróasztalkészlet az aláírásnál kapott szerepet, az írólapon írták alá a felek a sorsdöntő dokumentumot. Nem sokkal később kitört a második világháború.

A háború végén, amikor a felszabadító hadseregek végigsöpörtek Európán, Jack McConn, a 179-es amerikai hadsereg főhadnagya az egyezmény helyszínén, Hitler Führerbau nevű müncheni főhadiszállásának alagsorában bukkant rá az íróasztal készletre.

McConn 1945 augusztusában háborús emlékként megtartotta a készletet, azóta is az ő birtokában volt. A készlet nemcsak Hitler nevének kezdőbetűit és a sast mint náci jelképet tartalmazza: a tintatartók ugyanolyan alakúak, mint az 1923-as sörpuccs áldozatainak emlékműve. Hitler ezzel az államcsínnyel próbált meg először hatalomra kerülni Németországban. A puccs kudarcot vallott, Hitler pedig börtönbe került, ahol megírta a Mein Kampfot. A készlet eredetiségét egy független testület igazolta.