Temetés helyett bulit rendeznek Halász Péternek

2006.03.30. 13:03
Élő ravatala után az elhunyt rendezőt partin búcsúztatják barátai, művésztársai és családja. Megkezdi működését a Halász Péter Alapítvány is.
Nem a Műcsarnokban rendezett, élő ravatal volt az egyetlen vagabond kívánsága halálával kapcsolatban Halász Péternek. Az avantgard színházi rendező végrendeletében azt kérte, halála után ne temetésen, hanem egy bulin emlékezzenek meg róla.

A New York-i magyar intézetbe szervezett partin a színházi ember barátai, kollégái és családja tiszteleg Halász élete és művészete előtt. Az április elsejére szervezett bulin filmesek, performerek, művészek és New York-i magyarok is megjelennek majd. Ekkor nyílik meg a Halász életművet bemutató fotókiállítás is.

Az esemény napján kezdi meg működését a Halász Péter Alapítvány, amelynek feladata a művész életművének ápolása, kiállítások és egyéb rendezvények szervezése.

Halász Péter legutóbbi filmjét, az idei filmfesztiválon bemutatott Herminamezőt még az idén bemutatják New Yorkban, értesültünk a New York-i magyar intézettől.

Élő ravatal


Élve feküdt a koporsóba - galéria
Mint arról beszámoltunk, a New York-i Squat Színházával világhírűvé váló rendező halálos betegsége akkor került reflektorfénybe, amikor - életműve folytatásaként és lezárásaként - a múlt hónapban megrendezte saját ravatalát a Műcsarnokban. A májrákban szenvedő művész, azt követően, hogy a performanszon elbúcsúzott barátaitól, visszautazott Amerikába. Ahogy azt a Műcsarnokban megjósolta, betegsége gyors lefolyású volt, így Halász március 9-én, családja körében elhunyt.

A színházi ember úgy tűnik nem csak bonmot-nak szánta élő ravatalán azt a kijelentését, hogy "a hamvasztás kényelmesebb". Eredeti szándékától elállva ugyanis ravatal helyett valóban hamvasztják őt New Yorkban.

Szoba és Squat

A színész-rendező 1962-69 között az Egyetemi Színpadon számos kisebb és nagyobb szerepet játszott Ruszt József rendezô alatt, majd megalakította a Kassák Stúdiót. 1972 után társulata Koós Anna Dohány utcai lakásában folytatja elôdásait. Ebben az időben harminc különféle darab készült, de a szobaszínházat a hatóságok betiltották.

1976-ban a társulat Párizsba, majd egy évvel később immár Squat Theatre néven New Yorkba költözött. Halász a rendszerváltás után jött vissza Magyarországra, első hazai szereplése 1990-ben volt. Számos filmben játszott, köztük a Szirtes András rendezte Sade márki életében, melyért 1993-ban a filmszemlén elnyerte a legjobb férfi alakítás díját. Élete utolsó évtizedében kétlaki életet élt, ingázva az Egyesült Államok és Budapest között.

Halász Péter utolsó filmjét, az idei szemlén legjobb kísérleti film díját elnyert alkotását, a Herminamező-Szellemjárást március 23-án mutatják be a Művész moziban. A film az 1956-os forradalomnak emléket állító komikus, groteszk alkotás, amelyben a herminamezői Nyomorékok Otthonának lakói szállnak szembe a bevonuló orosz tankokkal.