Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Lövöldözés a kiszivárgott Harry Potter-epizód körül

2005.06.04. 15:55
A katonai szigorúságú biztonsági őrizet ellenére kikerült az új Harry Potter-epizód a raktárból. Két brit napilap is magának tulajdonította szombaton az illegális terjesztés megakadályozásának dicsőségét; az egyik újság riporterét majdnem le is lőtték az akció közben.

A hatodik, utolsó előtti epizód, a Harry Potter és a félvér herceg hivatalos világbemutatója J.K. Rowling írónő korábbi közlése szerint július 16-án lesz. A könyvet minden eddiginél nagyobb várakozás előzi meg, mert a szerző még tavaly egyértelmű utalást tett arra, hogy az új kötet az egyik főszereplő halálával végződik.

Azóta a brit fogadóirodák is rekordforgalmat bonyolítanak le, mert tízezrek tesznek fel pénzt arra, hogy kit irtott ki a regényfolyamból az írónő. A könyv tartalmának valószínű kiszivárgásáról éppen az egyik fogadóiroda küldte az egyik vészjelzést: a cégnél meredeken megugrott azoknak a téteknek a száma, amelyeket Dumbledore professzornak, a varázslóképző igazgatójának elmúlására tettek fel; a brit fogadóipar a minap fel is függesztette ennek megjátszhatóságát.

Süvítő golyó

Szombatra egyértelművé vált, hogy az új kötet a minden eddiginél szigorúbb őrizet ellenére valóban kikerült: a Sun, a legnagyobb brit bulvárlap fotókkal igazolt sztorija szerint két kigyúrt, borotvált fejű, tetovált alak kínálta fel az újságnak közlésre a hatodik epizódot, "minimum" ötvenezer fontért (tizennyolcmillió forint). A lap látszólag belement az alkuba, és kiküldte riporterét a megadott címre, de saját állítása szerint "soha egyetlen szót sem" közölt volna a könyvből, hanem átadta volna azt a rendőrségnek.

A riportert az "eladó" csőre töltött pisztollyal a kezében fogadta, és közölte, hogy a könyvet maga hozta ki a raktárból, ahol biztonsági emberként dolgozik. Amikor az újságíró nem volt hajlandó kifizetni a követelt árat, és megpróbált távozni a kötettel, az egyik könyvcsempész, a tizenkilenc éves Arun Lambert meghúzta a ravaszt; a golyó a riporter feje felett süvített el.

A tudósító saját kocsijával menekült a helyszínről, amelyet akkor már - jóllehet erről a Sunnak és az illegális terjesztőknek sem volt tudomásuk - fegyveres rendőri osztagok vettek körül. Az újságírót is ők állították meg háromszáz méterrel odébb. Mint kiderült, a rendőrséget a Sun legnagyobb vetélytársa, a Daily Mirror riasztotta, miután Lambert őket is megkereste ajánlatával; a biztonsági őr a Mirrornak harmincezer fontos vételárat mondott.

Összehangolt akció

A Daily Mirror riporterei, ahogy a lap sztorijából kivehető, már a Sun újságírójának balul elsült kalandja után jártak Lambertnél, aki el is mesélte nekik, hogy egy másik újságíró megpróbálta fizetés nélkül elvinni a kicsempészett példányt, és ő ezért rálőtt. Az őr elmondta azt is, hogy a könyveket külföldön nyomtatták, és katonai jellegű őrizet mellett szállították abba a raktárba, ahol ő is dolgozik.

Mindkét lap fotókat közölt az új kötetről aminek első borítóján, a címsor alatt egy szamárfüles varázslási tankönyv látható, hátlapján a szerző, J.K. Rowling fényképe. A könyvön 16,99 fontos (hatezer forintos) árcédula volt.

A Mirror nem megy bele részletekbe arról, hogy miképp hangolta össze akcióját a rendőrséggel, de a két lap szombati cikkeiből az a kép áll össze, hogy a rendőrök a Sun látogatásáról nem tudtak előre, viszont a Daily Mirror tudósítóiéról igen, és velük együttműködve csaptak le a kéttagú bandára. A rendőrség szombaton megerősítette, hogy vádemelési javaslattal eljárást indított két személy ellen, lőfegyverrel való visszaélés és lopás címén.

Hisztéria

A regényfolyam nemcsak példátlan anyagi siker: különböző becslések szerint az összesen csaknem háromszázmillió példányban eladott eddigi öt könyv és a három film több mint ötszázmillió fontos (180 milliárd forint) vagyont eredményezett a szerzőnek. Ha az adat helytálló, J.K. Rowling ezzel messze megelőzi II. Erzsébet királynőt is, akinek személyes vagyonát 250 millió fontra teszik.

Az előző epizód megjelenését már valóságos hisztéria övezte: csak Nagy-Britanniában és csak az első 24 órában ötmillió fogyott a kötetből. Volt olyan könyváruházlánc, amely az első napon másodpercenként nyolc, vagyis óránként csaknem harmincezer példány eladásáról számolt be.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!