Ágyúból lövik ki Hunter S. Thompson hamvait

2005.08.19. 16:37
A gonzo újságírás pápájának hamvait Woody Creek-i háza elől lövik fel szombaton.
Szombaton, pontosan fél évvel öngyilkossága után ágyúból lövik ki Hunter S. Thompson amerikai író-újságíró hamvait az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Colorado államban - a gonzo stílus művelőjének végakarata szerint.

A hamvakat szétszóró ágyú megépítését az a Johnny Depp finanszírozta, aki Thompsont alakította a Félelem és rettegés Las Vegasban című regényéből készült filmben. A "fegyvert" a divatos amerikai téli üdülőhely, Aspen közelében fekvő Woody Creekben, az író házának udvarán állították fel.

A szombati, zárt körű gyászszertartáson az író 300 barátja vesz részt, a hamvak kilövésére holdkeltekor, helyi idő szerint 20 óra 31 perckor (közép-európai idő szerint vasárnap 3 óra 31 perckor) kerül sor. Az ágyút különben egy vörös szoborba építették be, amely ökölbe zárt kezet formál, amely két ujjával a hold felé mutat - mondta el a Thompson-család szóvivője a sajtónak.

Pokol Angyalai, Nixon, Saigon

Thompsont az amerikai új stílusú újságírás egyik legjelentősebb irányzata, a szubjektív gonzo megteremtőjének tartják. A gonzo nemcsak témaválasztásában, hanem nyelvezetében is erősen kötődött a 60-as évek ellenkultúrájához, a korszak szabadság-eszményeihez, kábítószeres kísérleteihez, és a publicistát a sztorik nélkülözhetetlen részévé tette.

Az író 1937. július 18-án született a Kentucky állambeli Louisville-ben. Újságírói pályafutását 1956-ban kezdte, szabadúszóként számos neves lapnak dolgozott, köztük a Time-nak, a The New York Herald Tribune-nak és a Rolling Stone-nak, amelyben 1972-ben Richard Nixon elnök választási kampányáról írt azóta klasszikussá vált cikksorozatot, majd 1974-ben, a vietnami háború utolsó időszakában a lap saigoni tudósítója is volt.

1965-ben csatlakozott a Pokol Angyalai (Hell's Angels) motoros bandához, és az egy évvel később róluk írt könyv a korszak egyik legfontosabb dokumentumregénye lett. Nemcsak a banda életét, eszméit, a motorok szinte vallásos tiszteletét mutatta be, hanem azt a félnomád életformát is, amelyet Thompson a Vadnyugatot meghódító pionírok szellemiségéhez hasonlított. Ugyanakkor kendőzetlen módon és nyelvezettel mutatta be a Pokol Angyalainak alkohol- és kábítószer-imádatát, erőszakosságát is. E függőségek Thompson életét is végigkísérték, ennek legismertebb lenyomata volt az 1972-ben megjelent Félelem és rettegés Las Vegasban című könyv, amelyből 1988-ban Terry Gilliam készített filmet Johnny Deppel a főszerepben.

Neki magának is többször meggyűlt a baja a hatóságokkal.

Képregényfigura lett

Hunter S. Thompson Woody Creek-beli birtoka a tulajdonoshoz hasonlóan legendássá vált. Az író pávákat tenyésztett itt és fegyvereket gyűjtött. 2000-ben véletlenül megsebesítette asszisztensét, miközben egy medvét akart elűzni kertje alól. 2005. február 20-án azonban maga ellen fordította a puskát.

Az író hamvainak kilövése után a meghívottak egy bárban italoznak a tervek szerint hajnalig - szerintük ez is megfelel az excentrikus szerző szellemiségének. Hunter S. Thompson alakja mindenesetre túléli a gonzo-újságírót: pilótaszemüvegével, kalapjával, cigarettatárcájával egy politikai képregény főszereplőjének figuráját is ő ihlette.