Öngyilkos lett Hunter S. Thompson

2005.02.21. 09:18
Woody Creek-beli birtokán öngyilkosságot követett el Hunter S. Thompson. Könyvet írt a Pokol Angyalai nevű motoros bandáról, cikksorozatban követte Richard Nixon 1972-es újraválasztási kampányát. A 67 évesen elhunyt amerikai író-újságírót tartják a gonzó megteremtőjének.
Öngyilkosságot követett el vasárnap az egyesült államokbeli Woody Creekben Hunter S. Thompson amerikai író-újságíró, A Pokol Angyalai, valamint a Félelem és reszketés Las Vegasban című kultuszkönyvek szerzője.

A gonzo szabályai
#alt#
Az író 1999-ben
Forrás: gonzo.org
A Hunter S. Thompson által alapított iskola szabályai szerint vagy az írás vagy a szerkesztés fázisának hallucinogén kábítószerek hatása alatt kell történnie. A szöveg egyaránt tartalmazza a tényeket és a megfigyelő reflexióit.
A 67 éves író, akinek holttestét fia találta meg, valószínűleg lőfegyverrel végzett magával - közölte Colorado szövetségi állam rendőrségi szóvivője. Az öngyilkosság körülményei, háttere nem ismertek, és Juan Thompson kérte a sajtót, hogy tartsák tiszteletben a család magánszféráját, amelyre apja is mindig kényes volt.

A gonzo megteremtője

Thompsont az amerikai új stílusú újságírás egyik legjelentősebb irányzata, a "gonzo" megteremtőjének tartják, amely nemcsak újszerű témaválasztásában, hanem nyelvezetében is erősen kötődött a 60-as évek "ellenkultúrájához", a korszak szabadság-eszményeihez, kábítószeres kísérleteihez, és a publicistát a sztorik nélkülözhetetlen részévé tette.

Az író 1937. július 18-án született a Kentucky állambeli Louisville-ben. Újságírói pályafutását 1956-ban kezdte, szabadúszóként számos neves lapnak dolgozott, köztük a Time-nak, a The New York Herald Tribune-nak és a Rolling Stone-nak, amelyben 1972-ben Richard Nixon elnök választási kampányáról írt azóta klasszikussá vált cikksorozatot, majd 1974-ben saigoni tudósítója is volt a vietnami háború utolsó időszakában.

A pokol angyala

1965-ben csatlakozott a Pokol Angyalai (Hell's Angels) motoros bandához, és az egy évvel később róluk írt könyv a korszak egyik legfontosabb dokumentumregénye lett. Nemcsak a banda életét, eszméit, a motorok szinte vallásos tiszteletét mutatta be, hanem azt a félnomád életformát is, amelyet Thompson a Vadnyugatot meghódító pionírok szellemiségéhez hasonlított.

Kendőzetlen módon és nyelvezettel mutatta be a Pokol Angyalainak alkohol- és kábítószer-imádatát, erőszakosságát is. E függőségek Thompson életét is végigkísérték, ennek legismertebb lenyomata volt az 1972-ben megjelent Félelem és reszketés Las Vegasban című könyv, amelyből 1998-ban Terry Gilliam készített filmet Johnny Deppel a főszerepben. Neki magának is többször meggyűlt a baja a hatóságokkal.

Hunter S. Thompson Woody Creek-beli birtoka a tulajdonoshoz hasonlóan legendássá vált. Az író pávákat tenyésztett itt és fegyvereket gyűjtött. 2000-ben véletlenül megsebesítette asszisztensét, miközben egy medvét akart elűzni kertje alól. Ezúttal azonban maga ellen fordította a puskát.