Hysteria 2002

2001.12.18. 11:36
Nagyobb, biztonságosabb, sokabbezer személyes buli készül a Nyugati pályaudvaron. A fűtött tánctéren olyan külföldi és magyar DJ-k biztosítják az élményt, akik már eddig is bizonyítottak kiváló munkájukkal.
A Sziget Kulturális Szervezőiroda dolgozói egy nap 25 órát dolgoznak, és szerveztek egy szilveszteri mulatságot.

Az 1897-ben átadott pályaudvar 1992-ben adott helyt először ehhez hasonló szórakoztató rendezvénynek, azóta ez az LGT-koncert volt az első és egyetlen. Idén a Hysteria 2002 szervezői újra ezt a helyszínt nézték ki maguknak, nagysága, fekvése és egzotikussága miatt.

Céljuk, hogy minél több körúton szilveszterező ember térjen be hozzájuk - előzetesen 20 000 emberrel számolnak. A rendezvény előtti napon délben lezárják a pályaudvart az utasforgalom elől, és megkezdik az előkészületeket. A tánctér közel tízezer négyzetméteres lesz, megközelítőleg 2 000 négyzetméter sínt fednek majd le fapadlóval, a csúnya eséseket elkerülendő. A teljes tánctér fűtve lesz, nem kell félni a hidegtől, és attól sem, hogy a ruhatárba adott kabátaink, értékeink nincsenek biztonságban. A múlt évben történt sajnálatos eseményekből okulva idén nagy hangsúlyt fektetnek a mintegy 20 000 kabátot befogadó ruhatár őrzésére: külön biztonsági szolgálat ügyel a rendre, és kamerákkal is figyelik a területet.

Sterbinszky Károly
a Roxy kiválósága
Nagy gondot fordítottak az előkészületekre, és figyelnek a jó hangulat biztosítására is. Két, egymástól zeneileg eléggé elhatárolódó helyszínen váltják egymást folyamatosan a magyar és külföldi fellépők: a nagyobb, Roxylveszter elnevezésű csarnokban egyenletesebb, míg az Index-Wanted csarnokában törtebb ritmusok fognak uralkodni. A Roxylveszter keretein belül lép fel a kéttagú angol Space DJ'z, és a Németországból érkező Toni Rios. Mindketten hosszú ideje zenélnek már, bejárták a világot.

A Space DJ'z-t alkotó Ben Long és Jamie Bissmire gyerekkoruk óta ismerik egymást, közösen fedezték fel a hip-hop után az elektronikus zenéket. A detroiti techno olyan hatással volt rájuk, hogy úgy döntöttek, saját stúdiót építenek, itt kísérleteztek breakbeat és techno zenéikkel. Nevüket már 7 éve tartják számon ezeknek a zenéknek a felsőbb köreiben.

Toni Rios Frankfurtból, az európai techno fellegvárából érkezik hozzánk. Ő se ma kezdte, 10 éve áll már a pult mögött, pályafutását Sven Väth klubjában, a legendás Omenben kezdte. Cocoon-tag ő is, tudását bizonyította már Európa-szerte. Saját zenéi olyan kiadóknál jelentek meg, mint a Strictly Rhythm vagy a Harthouse.

Magyar részről szintén a legnagyobb neveket gyűjtötték össze, minden nagyobb szervezőcsapat képviseli magát. A Roxy szinte valamennyi nagy dj-je itt lesz, Tommyboy, Junior, Newl, és Sterbinszky, rak még Budai a Freee Magazin színeiben, a Deadcode istállóból pedig Hot X, Igor do'Urden és Jay Cortez játékát élvezhetik a józanon maradtak.

Palotai Zsolt
a Tilos Rádió zászlóvivője
Az Index-Wanted színpadon a sajtóközlemény szerint kizárólag Tilos Rádiós dj-k játszanak. A rádió nevével szinte már egybeforrt Palotai Zsolt, állandó társa Cadik, és a Tilos mellett a Chi Recordings-hoz is tartozó Ludmilla, Naga és Kevin. A nevekből ítélve az est nagy része erősen tört ütemekkel fog múlni. Palotai és Cadik az egyik legrégebbi hazai dj-páros, hosszú évek óta játszanak rendszeresen egymással, egymást kiegészítve. Kettejük játéka valószínűleg most se fog egy stílusra korlátozódni, a hiphop-tól a breaken keresztül egészen a drumandbass-ig előfordulhat minden, a hangulattól függően. A Chi-s hármastól mindenképp nu skoolt és garázst várjunk. A magyar lemezkiadó saját zenészeinek lemezeit is tudja már pörgetni, sőt ezen zenék külföldi fogadtatásának is örülhet már, hisz neves szaklapok és dj-k listáján foglalnak helyet. Ludmilla és Kevin főleg nu skool-ban és garázsban utazik, míg Naga iszonyatos skálán mozog. Goatrance, dub, break, garage, techno, és mindenféle pszihedelikus zenék, akár Pink Floyd is. Világsztárok nem lesznek ugyan, de sa színvonal semmivel sem lesz alacsonyabb a szomszéd csarnoknál.

Jegyeket már lehet kapni a különböző jegyirodákban, és a Nyugati téren felállított jegyárusító helyen 5700 forintos áron; a helyszínen ez 6200 lesz. A jegyhez jár egy CD is, amin a legnagyobb fellépők egy-egy számát találhatjuk.