Lopottműtárgy-gyűjtemény nyílik Kölnben

2006.01.27. 10:53
Ahogy a nem kívánt gyermeket az anyák, úgy a feketepiacon nehezen értékesíthető műtárgyakat a tolvajok minden következmény nélkül rakhatják be a lopott műtárgyak "inkubátorába". Európában másodikként Kölnben nyílik meg a lopott műtárgyak leadóhelye.

Az ötlet két osztrák művésztől, Moussa Kone-tól és Erwin Uhrmanntól származik, akik tavaly óta Bécsben működtetik hasonló vállalkozásukat. A bécsi "inkubátorba" egy év alatt negyven műtárgyat - festménytől templomi angyalszobrokig - vittek vissza - írja a Népszabadság berlini tudósítója.

Következmények nélkül

Az anonim gyűjtőhely egy a városközponttól távol eső utca bérelt házában vagy lakásában működik, amelybe csapóajtót szerelnek. A tolvajok ezen keresztül csúsztathatják be az eltulajdonított műtárgyat. A házat nem figyelik kamerákkal, nem áll ott a rendőrség, így a tolvaj minden következmény nélkül elsétálhat.

Amennyiben a műtárgy nem fér be a nyíláson az üzemeltetők házhoz vagy egy előre megbeszélt átadóhelyre is hajlandóak elmenni érte. A lényeg az, hogy a keresett kép vagy szobor megkerüljön.

Könnyítenek a bűnözők lelkiismeretén

Az ötletet az adta, hogy rengeteg olyan lopott műtárgy van, amit szinte lehetetlen értékesíteni a feketepiacon. A lopott műtárgyakat így akár évekig is olyan helyeken tárolhatják, ahol károsodhatnak. A tolvajok szívesen szabadulnának tőlük, de félnek a következményektől.

"Talán a vállalkozással mi is könnyítünk valamit a bűnözők lelkiismeretén és persze a felhalmozott készletén" - nyilatkozta Ulli Seegers, a kölni Art Loss Register vezetője. A kölni premieren kiállítják a bécsi testvérintézmény anyagát, legalábbis azokat, amelyeknek még nem találták meg tulajdonosukat.