'Hülyéskedésnek hívjuk, amit csinálunk'

2002.09.17. 17:35
Jancsó Miklós új filmjének forgatása kapcsán elmondta, mi minden nem biztos a filmmel kapcsolatban. A munka tehát a tervek szerint halad.
"Még nem tudom, miről fog szólni a film. Hiszen csak néhány napja kezdtük a forgatást." A fenti kijelentést nem egy fiatal, alternatív rendező, hanem a 44 éves szakmai múlttal rendelkező Jancsó Miklós tette az Indexnek, új munkájával kapcsolatban. A könnyed hozzáállás csak annak lehet furcsa, aki nem látta a rendező legutóbbi három filmjét. A "Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten", az "Anyád! ... a szúnyogok" vagy az "Utolsó vacsora az arabs szürkénél" minden kockájáról süt a spontán alkotói jelenlét, az, amely révén a trilógia új, köztes műfajt teremtett, a művészfilmek elitista felhői, és a kutya magasságában mozgó közönségfilm közti régióban.

Jancsó Miklós
- "Nincs szó trilógiáról." - tette hozzá Jancsó. - "Ezek különálló filmek, nem akarom összekapcsolni őket. Vannak persze hasonlóságok. Most is Mucsi Zoltán és Scherer Péter lesznek a főszereplők. Úgyhogy sok minden a helyszínen alakul majd ki. Készítettünk egy harminc oldalas forgatókönyvet, alapdialógusokkal, de Mucsival és Schererrel úgy érdemes dolgozni, ha hagyjuk őket szabadon játszani. És hogy spontaneitás? Mi inkább hülyéskedésnek hívjuk, amit csinálunk."

A munkamódszer körvonalazottságán túl azonban további fontos dolgok is adottak már. Megvan például a cím: Kelj fel komám, ne aludj el. Hogy pontosan ki a koma, és miért kell ébren tartani, még nem ismert, de annyi biztos, hogy az ügyben orosz katonák fontos szerepet töltenek be. Sőt, oroszországi felvételek is lesznek.

- "Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi, mert a pénzügyi keret még nem teljes. Szeretnénk orosz-magyar koprodukcióban forgatni. Régi barátom Nyikita Mihalkov, talán ő tud segíteni. De még nem kérdeztem. Annyi pénzünk pedig van, hogy egy olcsó filmet be tudunk fejezni. És hát mi olcsó filmeket csinálunk. Az Utolsó vacsorában a Niagarás jelenet egy turistaút árába került. Legfeljebb most is csak feltűnik a külföldi helyszín, Oroszország."

Biztos viszont a filmmel kapcsolatban a befejezés időpontja, ami nem az idei szemle kezdete lesz. A két főszereplő ugyanis, Schilling Árpád társulatának tagjaként a közeljövőben Franciaországban vendégszerepel, így a forgatás tavaszra is átcsúszik.
Tudható még, hogy a történet egy része 1944-45-ben játszódik, és hogy a kötetlen hangulat jegyében régi slágerek, katonadalok, nóták is felcsendülnek.

- "És Lovasi Andris is benne lesz a filmben. Egyik új számát adja elő, de ismerjük hogyan játszik, kicsit színészként is megjelenik. Zenélni fog még Emlil Rulez, a Bëlga, Sub Bass Master. Sok fiatal.

Egy filmem azért látható lesz a következő szemlén. Közösen forgatjuk néhány fiatal rendezővel. Az öt ifjú zseni - Pálfi Gyuri, Bodó Viktor, Mundruczó, Schilling Árpi és a Török Feri - rövid rövidfilmjeinek összekötését csinálom én. Nagy élmény velük forgatni.

Hogy miért? Szeretek fiatalokkal dolgozni. Az ember kapaszkodik az életbe. Nem, nem is ezért. Jól érzem magam közöttük.

"