James Bond nyomában vibrációs székekkel

2002.10.17. 15:57
Kiállítás nyílt a 007-es ügynök tárgyaiból. A látogatók nem csak megtekinthetik a gyilkos dinnyéket, de gyakorolhatják magukat a világmegmentésben is. 200 ezer látogató nem tévedhet.
A londoni Science Museumban látható gyilkos dinnyék, lövöldöző gipszlábak, krokodil-tengeralattjárók és robotkutyák nem egy kiállítás-rendező ámokfutása révén kerültek a neves múzeumba. A fenti tárgyak a héten megnyílt James Bond kiállítás darabjai közé tartoznak.

Az április 27-ig nyitva tartó tárlat nem a hagyományos stílusú kiállítások kedvelői számára készült. A látogatók csöndes csoszogás helyett James Bond virtuális valóságába léphetnek be tévéképernyők, filmfelvételek és vibrációs székek segítségével.

-Az emberek az üvegvitrineknél jobban szeretik szeretik a tévét, és azt is, ha rázzák őket, - mondta Sara Milne, a kiállítás kurátora - ezért szerintünk 200 ezer látogató tekinti majd meg a kiállítást.

A látogatók tévénézés és rázkódás közben úgy érezhetik, mintha halált megvető bátorsággal lógnának a nevezetes Golden Gate hídról, vagy mintha kínai ügynökök elől menekülnének Szibériában. Sőt, a probléma-szimulátor segítségével olyan feladatokat is megoldhatnak, mint a világbéke vagy a pandamackók megmentése.

Sara Milne bevallotta, hogy a kiállított tárgyak listája hiányos. - Az újabb filmekre összpontosítunk, mivel a kellékek gyűjtése csak néhány éve kezdődött el. Az első James Bond filmből, a Dr. No címűből például mindössze két kellék maradt fenn, egy parabola antennává alakítható sajtreszelő és egy légpuska.

A kiállítás legérdekesebb tárgyai közé tartozik az aranyból készült colt, amellyel Christopher Lee lemészárolta a stáblistán szereplők jelentős részét, vagy Richard Kiel acélkeménységű fogsora A kém, aki szeretett engem című filmből. A legnagyobb darab a Goldfinger 1937-es Phantom-III-Rolls-Royce autója.

A rajongók betekinthetnek James Bond útlevelébe is, helyet foglalhatnak a titkosszolgálat főnökének, M-nek a székében. Egyébként ez az egyetlen szék a kiállításon, amely nincs vibrációs szerkezettel ellátva.

Ami az Ian Fleming könyvei alapján készült James Bond-filmek történelmi hátterét illeti, az a berlini falról készült néhány képre és a hidegháborút érzékeltető filmrészletekre korlátozódik. - De a valóság valójában senkit nem is érdekel - mondta egy neve elhallgatását kérő teremőr.