Jazztisztás az elektromos dzsungelben

2003.07.03. 19:12
A Jazz Turbulence szervezőinek szándéka a jazz legújabb, stílushatárokat gyakran átlépő, illetve keresztező irányzatainak bemutatása. A spektrumba beletartoznak a nu-jazznek aposztrofált, elektronikus alapú és jazzgyökerű zenék, a klasszikus jazzélet éppen úgy, mint a tánczenék világának, vagy a népzenék jazzhez köthető újdonságai. A hétvégén népszerű nemzetközi fellépőkkel Jungle Jazz néven rendeznek kétnapos fesztivált.
A Jazz Turbulence negyedik éve képviseli a jazz és az elektronikus zenék találkozásából születő, világszerte egyre népszerűbb komplex zenei látásmódot. Eddig olyan produkciókat hoztak el Magyarországra, mint a svájci Erik Truffaz Ladyland Quartet albumbemutató koncertje, vagy a japán jazzlemezjátszós legenda, DJ Krush Planetáriumban rendezett lemezbemutatója

A Jazz Turbulence következő rendezvénye a Deep Distributionnal közösen tető alá hozott Jungle Jazz víkend, 2003. július 4-5-én. A fellépők:

Snowboy & The Latin Section - London, UK

Snowboy, azaz Mark Cotgrove a brit-európai latin jazz vezéralakja immár több mint tizenöt éve. Cotgrove a világ egyik legkeresettebb latindobosa: tagja a James Taylor Quartetnek, de Lisa Stansfield, vagy a Grammy-díjas Basia is állandó stúdió- és turnézenészeik között tudhatják. Olyanokkal dolgozott továbbá, mint a Coldcut, az Incognito, Pucho & His Latin Soul Brothers, vagy a United Future Organization.

Az általa alapított The Latin Section zenekar kilenc nagylemezt készített, amelyekkel többször körbeturnézták a világot. Nevük a kilencvenes évekre egybeforrt a korszakot jelentő független Acid Jazz kiadóval; itt jelentették meg 1994-es Something's Coming albumukat is, amellyel - a latin jazz műfajában egyedülálló módon - bekerültek a brit Top 10-be. Később az Acid Jazz kiadót a Hollywood Recordsra cserélték, utóbb pedig az amerikai Ubiquitynál kötöttek ki.

A The Latin Section sikere töretlen: 2002-es Afro Cuban Jazz című albumuknak most nyomják a negyedik újrakiadását, míg az együttes már befejezte következő stúdióalbumát, amely a Jungle Jazz előtt három héttel kerül a boltokba. így a budapesti koncert egyike lesz lemezbemutató turnéjuk első állomásainak.

>> Snowboy

Marky & XRS Feat. Stamina MC - Sao Paolo, BR / London, UK

A brazil duó egyik felét, DJ Markyt már jól ismeri a magyar közönség, hiszen a 2002-es Jungle Jazz fesztiválon nyújtott produkciója sokaknak az év zenei eseménye volt. A brazilok játszotta latin drum and bass - amit híres szakértők csak drum and bossának hívnak - az idők során önálló irányzattá nőtte ki magát. Dalaikkal egyaránt megtöltik a táncparketteket, legyen szó akár jazzklubról, vagy drum and bass rave-ről. Markyék a világ legrangosabb jazzfesztiváljainak rendszeres vendégei, és a jazzvilág számos prominensével is dolgoznak (például Koop, Bebel Gilberto, US3).

DJ Marky ezúttal zenésztársával, XRS-el és énekes ceremóniamesterükkel, Staminával érkezik Budapestre. A rendhagyó műsorban a két DJ-producer egyszerre négy lemezjátszón dolgozik, ráadásul XRS egy kisebb stúdiót is berendez a színpadon: a lemezjátszókon túl laptop kezel, billentyűsként közreműködik és effektez. A csapattal ráadásként saját vizuális zsokéjukkal is kiegészülve hajtja végre live-actjét.

Kid Loco - Paris, F

Az 1964-es születésű Jean Yves Prieur hosszú utat tett meg zenészi pályáján, mire utolérte a világhír. Manapság leginkább francia kortársaival emlegetik együtt (pléldául az Air, vagy Dimitri from Paris), ám Jean Yves egyéniségét talán szerencsésebb a Serge Gainsbourg fémjelezte hagyományos francia popzenével összefüggésbe hozni, hiszen élete és életműve legalább annyira regényes, mint említett elődjéé.

A zeneszerzés mellett számtalan hangszeren játszik, és tehetségét a legkülönbözőbb formákban bizonyította: a nyolcvanas évek első felében Kid Bravo néven a francia punkkorszakban gitárosként sok bandát megjárt, az évtized végén éles zenei váltással megalapította a Mega Reefer Scratch reggae- és hiphopzenekart, ezután a szintetizátoralapú Cach My Soul együttest vezette. 1996-ban producernek szerződött az akkor még kísérleti stádiumban létező (mára a legnevesebbek közé tartozó) Yellow Productionshoz, és kiadta első Kid Loco-szerzeményét, a The Blues Project EP-t, amely elsöprő sikert aratott, így nagylemezével nem várathatta soká a közönséget.

A lemez 1997-ben érkezett meg: a Grand Love Story albummal Prieur örökre beírta nevét a halhatatlan zenészek soraiba - és nem utolsó sorban megteremtette azt a stílust, amely védjegyévé vált a francia elektronikának: a gyönyörű, már-már kibírhatatlanul tiszta melódiák, telis-tele szépséggel és naivitással. Egységes, összetéveszthetetlen hangzásának forrásai azonban nagyon is eltérő irányokba vezetnek: a japán udvari zene, az amerikai utcahiphop, a francia pop, az angol glamrock és sok egyéb. Sikere nyomán következő, Kill Your Darlings albumát már nagy kiadónál adta ki - de ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, olyan lemezt készített a multiknak, amelyet senki nem várt tőle. A depresszív, néha már neurotikus hangvétel szöges ellentétét jelentette a művészetéről világszerte kialakult sztereotípiáknak. Manapság a funk és a jazz formái felé vette az irányt, és már következő szerzői albumán dolgozik, amelyből várhatóan a Jungle Jazzen ad majd egy kis ízelítőt.

>> Kid Loco

Fingathing - Manchester, UK

DJ Peter Parker (polgári nevén Daniel Baxter) és a nagybőgős Sneaky (Simon Houghton) rendhagyó duója 2000-ben alakult. Peterre a Grand Central kiadó feje, Mark Rae figyelt fel az 1997-es brit DMC bajnokságon második helyezést ért el a tányérpörgető, aki akkorra már a Cutting Crew-val és a DMC világbajnok DJ Noize-zal dolgozott. Sneaky klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, és sikerei nyomán kérte a Ninja Tune-os Mr. Scruff, hogy működjön közre Keep It Unreal c. albumán. A fürgeujjú basszistának híre ment a londoni zenei életben, és egyre többfelé hívták játszani - így dolgozott együtt például a metalheadzes Lemon D-vel is. Első saját alapítású formációját végül a Grand Central zászlaja alatt hozta létre Pete Parkerrel - ez lett a Fingathing.

Eddig két nagylemezen vannak túl: a Main Event 2000-ben, a Superhero Music pedig tavaly került a boltokba. Idei első megjelenésük a Wasting Time EP. Világszerte keresett előadók, élő fellépéseikről mindenhol szuperlatívuszokban számolnak be. A világ egyik legnépszerűbb lemezjátszómágusa, DJ Shadow is őket kérte fel előzenekarnak tavalyi világkörüli, albumbemutató turnéjára. A két villámkezű zenész megszállott képregényrajongó, grafikus barátjuk Chris Drury is elkíséri őket Budapestre, hogy biztosítsa a zene mellé járó vizuális élményt.

>> Fingathing

Danny Breaks - Essex, UK

A tört guru 1991-ben kezdte az ipart: Sonz of a Loop Da Loop Era néven a harcore-ból a jungle felé közeledő úttörők első nagyobb nyilvánosságot kapott sikereit jegyezte a Suburban Base kiadónál. Flowers In My Garden nagylemezét a műfaj első LP-i közé sorolják. 1993-ben beindította saját címkéjét, az azóta már legendássá lett Droppin' Science-t. Kiadványainak közös jellemzői a bonyolult ritmusképletek, mesterien kidolgozott dob- és ütősiontémák és a futurisztikusra csupaszított, mindig megújuló tartalom - mintha csak egy laboratórium újabb és újabb kutatási eredményeit hallhatnánk.

A hiphophoz való erős kötődése már korai munkáin is hallható, és 2000-ben elszánta magát egy új, immár teljesen az instrumentális hiphopra koncentráló vállalkozás, az Alphabet Zoo megalapítására. Eddig három EP látott napvilágot a címkén, de mindegyik telitalálatnak bizonyult. A felvételeket pedig nem csak a hiphopéra, de a jazzvilág lemezforgatóinak színe-java is listázta (pl.: Gilles Peterson, Patrick Forge, Kingsley Marshall). A hip-hop közegében való ténykedése régebbi eredetű kiadójánál: olyan kiválóságokkal dolgozott már, mint DJ Krush, Phife Dawg (Tribe Called Quest), Madlib és a Lootpack, The Last Emperor, Tom Tyler vagy Amon Tobin, de adott ki az amerikai OM Recordsnál és a James Lavelle fémjelezte Mo' Waxon is. Kimagasló lemezjátszós-tudományának hála, DJ-ként is a legjobbak között tartják számon.


A külföldiek mellett természetesen fellépnek fesztiválunkon a műfaj itthoni kiválóságai. Jelen lesz: Vázsonyi János (szaxofon), Mogyoró Győző (percussion), Ágoston Béla (fúvós hangszerek), Shabaak (bass). A DJ-k: Negro, Suhaid, Keyser & Shuriken, Cadik, Badihali, Sanyi, Haze, Szamosi Testvérek, Dr. Dermot feat. MC Kemon, Future & Ozon, Titusz, Erik Sumo és Pedro. A magyar művészek túlnyomó része a Tilos Rádió munkatársa.

Fellépők július 4-én, pénteken 21:30h-tól 05h-ig:
Fingathing, Marky & XRS feat. Stamina MC, Cadik és barátai, Negro & Mogyoró Győző, Haze, Szamosi Brothers & Ágoston Béla, Sanyi, Pedro, Titusz

Fellépők július 5-én, szombaton 21h-tól 04:30ig:
Kid Loco, Snowboy & The Latin Section, Danny Breaks, Keyser & Shuriken, Suhaid & Vázsonyi János, Badihali, Ozon & Future, Erik Sumo, Dr. Dermot feat. MC Kemon

Látvány: VJ Chris Drury (UK), VJ Iris Lemonade & Lee Unflyable (H), Iron & Co., Paksi Endre Lehel

Helyszín: Citadella Tetőkert (eső esetén: Club Citadella) - Budapest XI. Citadella sétány
Jegyárak: két napra (csak elővételben): 6000 Ft; napijegy (csak a helyszínen): 4500 Ft -- Elővételi helyek: Deep Music Depo (VI. Aradi u. 22, Tel.: 301-05-91), Trancewave Records (VI. Révay köz 2., Tel.: 302-29-27); West-Balkán (XI. Kopaszi Gát, Tel.: 371-18-07); Vista Kávéház / Pocokmédia (VI. Paulay Ede u. 6., Tel.: 266-03-14)