Gyöngyi
2 °C
13 °C

Jazztisztás az elektromos dzsungelben

2003.07.03. 19:12
A Jazz Turbulence szervezőinek szándéka a jazz legújabb, stílushatárokat gyakran átlépő, illetve keresztező irányzatainak bemutatása. A spektrumba beletartoznak a nu-jazznek aposztrofált, elektronikus alapú és jazzgyökerű zenék, a klasszikus jazzélet éppen úgy, mint a tánczenék világának, vagy a népzenék jazzhez köthető újdonságai. A hétvégén népszerű nemzetközi fellépőkkel Jungle Jazz néven rendeznek kétnapos fesztivált.
A Jazz Turbulence negyedik éve képviseli a jazz és az elektronikus zenék találkozásából születő, világszerte egyre népszerűbb komplex zenei látásmódot. Eddig olyan produkciókat hoztak el Magyarországra, mint a svájci Erik Truffaz Ladyland Quartet albumbemutató koncertje, vagy a japán jazzlemezjátszós legenda, DJ Krush Planetáriumban rendezett lemezbemutatója

A Jazz Turbulence következő rendezvénye a Deep Distributionnal közösen tető alá hozott Jungle Jazz víkend, 2003. július 4-5-én. A fellépők:

Snowboy & The Latin Section - London, UK

Snowboy, azaz Mark Cotgrove a brit-európai latin jazz vezéralakja immár több mint tizenöt éve. Cotgrove a világ egyik legkeresettebb latindobosa: tagja a James Taylor Quartetnek, de Lisa Stansfield, vagy a Grammy-díjas Basia is állandó stúdió- és turnézenészeik között tudhatják. Olyanokkal dolgozott továbbá, mint a Coldcut, az Incognito, Pucho & His Latin Soul Brothers, vagy a United Future Organization.

Az általa alapított The Latin Section zenekar kilenc nagylemezt készített, amelyekkel többször körbeturnézták a világot. Nevük a kilencvenes évekre egybeforrt a korszakot jelentő független Acid Jazz kiadóval; itt jelentették meg 1994-es Something's Coming albumukat is, amellyel - a latin jazz műfajában egyedülálló módon - bekerültek a brit Top 10-be. Később az Acid Jazz kiadót a Hollywood Recordsra cserélték, utóbb pedig az amerikai Ubiquitynál kötöttek ki.

A The Latin Section sikere töretlen: 2002-es Afro Cuban Jazz című albumuknak most nyomják a negyedik újrakiadását, míg az együttes már befejezte következő stúdióalbumát, amely a Jungle Jazz előtt három héttel kerül a boltokba. így a budapesti koncert egyike lesz lemezbemutató turnéjuk első állomásainak.

>> Snowboy

Marky & XRS Feat. Stamina MC - Sao Paolo, BR / London, UK

A brazil duó egyik felét, DJ Markyt már jól ismeri a magyar közönség, hiszen a 2002-es Jungle Jazz fesztiválon nyújtott produkciója sokaknak az év zenei eseménye volt. A brazilok játszotta latin drum and bass - amit híres szakértők csak drum and bossának hívnak - az idők során önálló irányzattá nőtte ki magát. Dalaikkal egyaránt megtöltik a táncparketteket, legyen szó akár jazzklubról, vagy drum and bass rave-ről. Markyék a világ legrangosabb jazzfesztiváljainak rendszeres vendégei, és a jazzvilág számos prominensével is dolgoznak (például Koop, Bebel Gilberto, US3).

DJ Marky ezúttal zenésztársával, XRS-el és énekes ceremóniamesterükkel, Staminával érkezik Budapestre. A rendhagyó műsorban a két DJ-producer egyszerre négy lemezjátszón dolgozik, ráadásul XRS egy kisebb stúdiót is berendez a színpadon: a lemezjátszókon túl laptop kezel, billentyűsként közreműködik és effektez. A csapattal ráadásként saját vizuális zsokéjukkal is kiegészülve hajtja végre live-actjét.

Kid Loco - Paris, F

Az 1964-es születésű Jean Yves Prieur hosszú utat tett meg zenészi pályáján, mire utolérte a világhír. Manapság leginkább francia kortársaival emlegetik együtt (pléldául az Air, vagy Dimitri from Paris), ám Jean Yves egyéniségét talán szerencsésebb a Serge Gainsbourg fémjelezte hagyományos francia popzenével összefüggésbe hozni, hiszen élete és életműve legalább annyira regényes, mint említett elődjéé.

A zeneszerzés mellett számtalan hangszeren játszik, és tehetségét a legkülönbözőbb formákban bizonyította: a nyolcvanas évek első felében Kid Bravo néven a francia punkkorszakban gitárosként sok bandát megjárt, az évtized végén éles zenei váltással megalapította a Mega Reefer Scratch reggae- és hiphopzenekart, ezután a szintetizátoralapú Cach My Soul együttest vezette. 1996-ban producernek szerződött az akkor még kísérleti stádiumban létező (mára a legnevesebbek közé tartozó) Yellow Productionshoz, és kiadta első Kid Loco-szerzeményét, a The Blues Project EP-t, amely elsöprő sikert aratott, így nagylemezével nem várathatta soká a közönséget.

A lemez 1997-ben érkezett meg: a Grand Love Story albummal Prieur örökre beírta nevét a halhatatlan zenészek soraiba - és nem utolsó sorban megteremtette azt a stílust, amely védjegyévé vált a francia elektronikának: a gyönyörű, már-már kibírhatatlanul tiszta melódiák, telis-tele szépséggel és naivitással. Egységes, összetéveszthetetlen hangzásának forrásai azonban nagyon is eltérő irányokba vezetnek: a japán udvari zene, az amerikai utcahiphop, a francia pop, az angol glamrock és sok egyéb. Sikere nyomán következő, Kill Your Darlings albumát már nagy kiadónál adta ki - de ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, olyan lemezt készített a multiknak, amelyet senki nem várt tőle. A depresszív, néha már neurotikus hangvétel szöges ellentétét jelentette a művészetéről világszerte kialakult sztereotípiáknak. Manapság a funk és a jazz formái felé vette az irányt, és már következő szerzői albumán dolgozik, amelyből várhatóan a Jungle Jazzen ad majd egy kis ízelítőt.

>> Kid Loco

Fingathing - Manchester, UK

DJ Peter Parker (polgári nevén Daniel Baxter) és a nagybőgős Sneaky (Simon Houghton) rendhagyó duója 2000-ben alakult. Peterre a Grand Central kiadó feje, Mark Rae figyelt fel az 1997-es brit DMC bajnokságon második helyezést ért el a tányérpörgető, aki akkorra már a Cutting Crew-val és a DMC világbajnok DJ Noize-zal dolgozott. Sneaky klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, és sikerei nyomán kérte a Ninja Tune-os Mr. Scruff, hogy működjön közre Keep It Unreal c. albumán. A fürgeujjú basszistának híre ment a londoni zenei életben, és egyre többfelé hívták játszani - így dolgozott együtt például a metalheadzes Lemon D-vel is. Első saját alapítású formációját végül a Grand Central zászlaja alatt hozta létre Pete Parkerrel - ez lett a Fingathing.

Eddig két nagylemezen vannak túl: a Main Event 2000-ben, a Superhero Music pedig tavaly került a boltokba. Idei első megjelenésük a Wasting Time EP. Világszerte keresett előadók, élő fellépéseikről mindenhol szuperlatívuszokban számolnak be. A világ egyik legnépszerűbb lemezjátszómágusa, DJ Shadow is őket kérte fel előzenekarnak tavalyi világkörüli, albumbemutató turnéjára. A két villámkezű zenész megszállott képregényrajongó, grafikus barátjuk Chris Drury is elkíséri őket Budapestre, hogy biztosítsa a zene mellé járó vizuális élményt.

>> Fingathing

Danny Breaks - Essex, UK

A tört guru 1991-ben kezdte az ipart: Sonz of a Loop Da Loop Era néven a harcore-ból a jungle felé közeledő úttörők első nagyobb nyilvánosságot kapott sikereit jegyezte a Suburban Base kiadónál. Flowers In My Garden nagylemezét a műfaj első LP-i közé sorolják. 1993-ben beindította saját címkéjét, az azóta már legendássá lett Droppin' Science-t. Kiadványainak közös jellemzői a bonyolult ritmusképletek, mesterien kidolgozott dob- és ütősiontémák és a futurisztikusra csupaszított, mindig megújuló tartalom - mintha csak egy laboratórium újabb és újabb kutatási eredményeit hallhatnánk.

A hiphophoz való erős kötődése már korai munkáin is hallható, és 2000-ben elszánta magát egy új, immár teljesen az instrumentális hiphopra koncentráló vállalkozás, az Alphabet Zoo megalapítására. Eddig három EP látott napvilágot a címkén, de mindegyik telitalálatnak bizonyult. A felvételeket pedig nem csak a hiphopéra, de a jazzvilág lemezforgatóinak színe-java is listázta (pl.: Gilles Peterson, Patrick Forge, Kingsley Marshall). A hip-hop közegében való ténykedése régebbi eredetű kiadójánál: olyan kiválóságokkal dolgozott már, mint DJ Krush, Phife Dawg (Tribe Called Quest), Madlib és a Lootpack, The Last Emperor, Tom Tyler vagy Amon Tobin, de adott ki az amerikai OM Recordsnál és a James Lavelle fémjelezte Mo' Waxon is. Kimagasló lemezjátszós-tudományának hála, DJ-ként is a legjobbak között tartják számon.


A külföldiek mellett természetesen fellépnek fesztiválunkon a műfaj itthoni kiválóságai. Jelen lesz: Vázsonyi János (szaxofon), Mogyoró Győző (percussion), Ágoston Béla (fúvós hangszerek), Shabaak (bass). A DJ-k: Negro, Suhaid, Keyser & Shuriken, Cadik, Badihali, Sanyi, Haze, Szamosi Testvérek, Dr. Dermot feat. MC Kemon, Future & Ozon, Titusz, Erik Sumo és Pedro. A magyar művészek túlnyomó része a Tilos Rádió munkatársa.

Fellépők július 4-én, pénteken 21:30h-tól 05h-ig:
Fingathing, Marky & XRS feat. Stamina MC, Cadik és barátai, Negro & Mogyoró Győző, Haze, Szamosi Brothers & Ágoston Béla, Sanyi, Pedro, Titusz

Fellépők július 5-én, szombaton 21h-tól 04:30ig:
Kid Loco, Snowboy & The Latin Section, Danny Breaks, Keyser & Shuriken, Suhaid & Vázsonyi János, Badihali, Ozon & Future, Erik Sumo, Dr. Dermot feat. MC Kemon

Látvány: VJ Chris Drury (UK), VJ Iris Lemonade & Lee Unflyable (H), Iron & Co., Paksi Endre Lehel

Helyszín: Citadella Tetőkert (eső esetén: Club Citadella) - Budapest XI. Citadella sétány
Jegyárak: két napra (csak elővételben): 6000 Ft; napijegy (csak a helyszínen): 4500 Ft -- Elővételi helyek: Deep Music Depo (VI. Aradi u. 22, Tel.: 301-05-91), Trancewave Records (VI. Révay köz 2., Tel.: 302-29-27); West-Balkán (XI. Kopaszi Gát, Tel.: 371-18-07); Vista Kávéház / Pocokmédia (VI. Paulay Ede u. 6., Tel.: 266-03-14)

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.