Hegedűs Lóránt és az őrjítő hastánc

2006.11.24. 11:47
A Grand Royal Hotel luxusvilágában indult útjára a Magyar-Jordán Baráti Klub Egyesület, aminek meghívójában jelezték, dr. Szili Katalinnak itt adják át a tiszteletbeli elnökséget. Mivel ő nem jött meg, ezért Jordánia és a magyar szélsőjobb lehetséges kapcsolatairól gyártottunk összeesküvés-elméleteket a Bocskaiban érkező Hegedűs Lóránt jelenlétében, amit egy hastáncos lány rombolt le.

Azt hiszem, én vagyok az egyetlen a vendégek közül, aki 70-es trolibusszal érkezik az eseményre, a boy alig akar beengedni, miután végigmért, pedig fekete öltöny, világoskék kockás ing és menő bőrcipő is van rajtam. Korábban ugyanis valami azt súgta, fel kell hívni Khaled Naftát, az egyesület elnökét, hogy tisztázzuk a dress code-ot. "Mivel ez egy szokásos állófogadás lesz, ezért az öltönyt javaslom" - mondta tört magyarsággal a szimpatikus elnök úr, ami azt jelentette, hogy lehetséges kísérőmet elvesztettem.

Szili Katalin és az arab futball

A Grand Royalban arabnak öltözött hosstessek fogadnak, nagyjából hatvan ember csipegeti a kikészített tálkákból az olajbogyókat, nekem pezsgőt nyomnak a kezembe. Boldogan köszönt az elnök úr és barátja, az első Magyarországon dolgozó jordániai ügyvéd.

Halszálkás öltönyben és rózsaszín vagy babakék nyakkendőkben beszélgetnek a férfiak: pillanatonként igazgatják a nyakkendőjüket és telefonjukat markolásszák, mialatt mélyen süppednek a könnyed szőnyegbe.

A terembe a Töhötöm feliratú ajtón lépek be, ahol feldíszített asztalok mellé éppen a vendégeket ültetik le. Khaled Nafta a mindenes: egy személyben felel a vendégek jó hangulatáért, a tradicionális arab muzsikáért is és jó apaként a lányával is foglalkozik. Megnyitóbeszédét egy hatalmas jordániai és magyar zászló előtt arabul mondja el, amit Horváth Zoltán elnökségi tag olvas fel magyarul. Az arab annak ellenére jobban tetszett, hogy nem értettem, de legalább szépen csengett a rengeteg dzs-hang, a magyar viszont tömve klisékkel és száraz információkkal: Jordánia fővárosában, Ammanban huszonöt éve nyílt meg az első jordán-magyar barátság klub, ami ötszáz tagjával mára a legnagyobb ilyen klubbá nőtte ki magát. Az elnök külön megköszönte a magyar tanároknak és professzoroknak, hogy ilyen sokan okosodhattak az itthoni egyetemeken. Nagyjából ekkor kellett volna következnie Szili Katalinnak, de biztos tart még az arab terrorista-focistáktól, ahogy Gyurcsány nevezte őket egyszer.

A jordán-magyar sakkozó

Az eseményen a jordániai kereskedelmi kapcsolatokért tett fontos munkájukért díjaznak hét-nyolc jordánt, egy magyar kereskedőt, egy magyar tolmácsot és egy jordán-magyar sakkozó lányt, akiről a ceremóniát vezető ügyvéd úr elárulja: "bár arab a lány, de kettősállampolgár, jobban beszéli a magyart, mint az arabot", amin jót nevetnek az egybegyűltek, szegény lány értetlenkedve jön le a pódiumról.

A beszédek közben, késve érkezik meg Bocskaijában Hegedűs Lóránt, a MIÉP politikusa, aki csendben leül kísérőjével. A magyar szélsőjobboldal legendásan jó kapcsolatot épít az arabokkal, amit most Hegedűs váratlan felbukkanása is bizonyít, bár azt meg kell jegyezni, hogy Jordánia volt a második arab állam, ami békét kötött Izraellel. Lehet, hogy puhul a magyar szélsőjobb? Khaled Nafta a beszédek után személyesen kíséri asztalukhoz Hegedűséket, közben őrjítő hastáncba kezd egy hosszú, fekete hajú lány.