József Attila éve lehet 2005 az UNESCO-ban

2003.01.10. 15:08
József Attila születésének centenáriumára készül a költő nevét viselő társaság, amely tavaly december 3-án, József Attila halálának 65. évfordulóján alakult. Tverdota György irodalomtörténész, a társaság elnöke közvetlen célként a 2005. évi ünnepségek előkészítését jelölte meg.
A társaság - amely a majdan megalakuló József Attila Emlékbizottsággal együttműködve programtervezetet készít a jubileumi évre - szeretné elérni, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO nyilvánítsa 2005-öt József Attila évének. A társaság hosszú távú célja ápolni a költő örökségét, elősegíteni szellemének jelenlétét a magyar és a nemzetközi kulturális életben, valamint összehangolni az életmű kutatását és eredményeinek népszerűsítését.

:

József Attila
Tverdota György tájékoztatása szerint egyebek között tudományos konferenciákat, irodalmi esteket és középiskolai vetélkedőket kívánnak szervezni, továbbá közreműködnek az új kutatási eredmények publikációjának szakmai előkészítésében. A munkába szeretnék bevonni a társtudományok képviselőit, együttműködnek a Petőfi Irodalmi Múzeummal a József Attila-kiállítások és emlékhelyek ápolásában, illetve a Ferenczi Sándor Egyesülettel. A társaság az egyesülettel közösen vitafórumot hozott létre a pszichoanalitikus szemlélet szélesebb körű megismertetésére.

Január 17-től minden hónap harmadik péntekén műhelybeszélgetéseket tartanak a Műcsarnokban, ahol neves irodalomtudósok és pszichológusok közreműködésével arról folytatnak eszmecserét, hogy miképpen alkalmazható a mélylélektani szemlélet az irodalmi művek elemzése vagy az alkotók személyiségének vizsgálata során.

A József Attila Társaság tervei között szerepel a szakmai utánpótlás-nevelés az egyetemeken, irodalmi pályázatok meghirdetése diákoknak és szakmabelieknek, valamint egy filmforgatókönyv-, dráma- és hangjátékpályázat kiírása.

A társaságot - mint a létrehozását kezdeményező, Tverdota György elmondta - csaknem ötvenen, irodalomtörténészek, középiskolai tanárok és színészek alakították. A társaság nyitott, két ajánlóval minden olyan személy tagja lehet, aki szívügyének tekinti a költő hagyatékának ápolását.