Elhunyt Katrin Cartlidge

2002.09.11. 12:23
Az európai film érzékeny színésztehetségének emlékét az Oscar-díjas Senki földjén, az Arany Oroszlánnal kitüntetett Eső előtt és Leigh realista filmjei őrzik.
A hétvégén, 41 éves korában, egyelőre tisztázatlan körülmények közt, feltehetően tüdőgyulladás és vérmérgezés komplikációi miatt, elhunyt korunk egyik legnagyszerűbb angol színésznője, Katrin Cartlidge.

A magyar közönség Mike Leigh realista filmjeiből, a balkáni háború idején játszódó Eső előtt, és az Oscar díjjal is kitüntetett Senki földjén című darabokból ismerhette meg Cartlidge sokoldalú tehetségét. A legkülönbözőbb karaktereket volt képes nagy érzékenységgel, hitelesen alakítani. Láthattuk lázadó diáklányként, harctéri tudósítóként vagy szürke középpolgárként.

Játékát nem csak kiemelkedő színészi tehetsége segítette. Érzéke volt az alkatához illő filmek, új tehetségek kiválasztásához. Akkor vállalt szerepet Lars von Trier Hullámtörés című filmjében, mikor a dán rendező szinte ismeretlen volt még hazáján kívül. Hasonló módon csatlakozott macedón Manchevsky Eső előttjéhez, amely később Arany Oroszlánt nyert Velencében, vagy a bosnyák Tanovic Oscar-díjas Senki földjén című munkájához.

A filmek olyan különleges színészi tehetségnek állítanak emléket, amely megformálás helyett életre keltette karaktereit. Legkisebb szerepeiben is érző, teljes emberként állt előttünk.